Rakúsko chce reformovať Úniu. Dnes o tom rečnil kancelár Kern

    0
    Rakúsky kancelár Christian Kern (Autor: SITA)

    Podľa jeho slov iba deň po neformálnom samite lídrov Únie v Bratislave je to s ohľadom na odlišnosť názorov o budúcnosti EÚ a konkrétnych problémov, ktoré treba riešiť v hospodárskej a utečeneckej politike, ťažko docieliť. Takže európsku politiku charakterizuje “boj o malé pokroky”, ako dodal šéf rakúskej spolkovej vlády.

    Kancelár vo vysielaní rozhlasovej stanice Ö1 priznal, že sa v otázke prerozdeľovania utečencov v rámci Únie nedosiahol žiadny pokrok, pričom sa dištancoval od postojov krajín Vyšehradskej štvorky, konštatujúc, že sa v tejto otázke bude tak naďalej pracovať pod tlakom.

    Za veľký pokrok označil rozhodnutie samitu v Bratislave o vyslaní ďalších spolupracovníkov a nákladných vozidiel agentúry Frontex do Bulharska a dodal, že sa v minulosti pozabudlo na adekvátnu ochranu vonkajších hraníc EÚ.

    Kern vyjadril porozumenie pre talianskeho premiéra Mattea Renziho, ktorý netajil nespokojnosť s výsledkami z Bratislavy a nevystúpil preto spoločne s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou.

    - Reklama -