Orbán klame? Doma tvrdí opak toho, čo Fico a Szydlová

    0
    Robert Fico, nemecká kancelárka Merkelová, poľská premiérka Szydlová, maďarský premiér Orbán a český premiér Sobotka (Autor: TASR)

    Server si kladie otázku, prečo bol maďarský premiér rozčarovaný, keď by sa v podstate mohol tešiť rozhodnutiam EÚ.

    Orbán v piatok večer povedal, že schôdzka bola neúspešná, pretože sa nepodarilo zmeniť prisťahovaleckú politiku Bruselu. Podľa neho v Únii naďalej panuje sebazničujúca a naivná prisťahovalecká politika.

    Szydlová i Fico hovorili o úspechu samitu a ocenili, že sa zmenila utečenecká politika Únie. Zmena nastala práve smerom, ktorým si to pôvodne želal Orbán. Je však zrejmé, že ak by to maďarský premiér priznal, potom by nemohol pokračovať v kampani októbrového referenda o kvótach, v ktorom útočí proti EÚ, ako píše spravodajský server 444.hu.

    Podľa Orbána bude maďarský plebiscit proti kvótam v každom prípade potrebný. V záverečnom komuniké bratislavského stretnutia je jasne naznačené, že Rada EÚ už nechce použiť v budúcnosti žiadne nástroje, v ktorých nevládne konsenzus. Z toho vyplýva, že je nepravdepodobné, že by sa zopakovala situácia z vlaňajšieho septembra, keď napriek odmietaniu viacerých členských krajín – medzi nimi aj Maďarska – rada ministrov vnútra schválila doposiaľ jediné rozhodnutie o kvótach, ktoré je záväzné aj pre Maďarsko.

    - Reklama -