Vzniká konzervatívna stredoeurópska aliancia? V4 sa môže rozšíriť a nie všetkých to poteší

    0
    Vojaci krajín V4 (Autor: TASR)

    V tohtoročných prezidentských voľbách prehral kandidát krajnej pravice Norbert Hofer len veľmi tesne a jeho Slobodná strana Rakúska podala na podľa nej zmanipulované výsledky volieb sťažnosť. Hofer tvrdí, že ak by sa on dostal v Rakúsku k moci, tak by sa vo veci migrácie snažil spojiť sily s krajinami Vyšehradskej štvorky, ktoré sú proti povinným kvótam na prerozdeľovanie utečencov a nepáčia sa im ani dotácie pre Turecko. Opakovanie volieb hlavy štátu čaká Rakúšanov začiatkom decembra a kandidát strany slobodných má veľké šance na úspech.

    Hofer na pondelkovom stretnutí s českým prezidentom Milošom Zemanom uviedol, že „múdry hlas“ krajín strednej a východnej Európy by mal podľa neho mať „väčší vplyv v rámci Európskej únie“. Podľa politického analytika Jána Baránka je „nielen možné, ale aj žiaduce, aby sa postavenie stredoeurópskych krajín v rámci EÚ posilnilo“.O členstvo v rozšírenom spoločenstve V4, označovanom ako Vyšehrad plus, by mohli podľa britského portálu Express navyše prejaviť záujem aj balkánske štáty, ktoré majú v otázke migrácie podobne odmietavý postoj ako Vyšehradská štvorka.

    Rozrastie sa V4?

    Deň po slovách rakúskeho prezidentského kandidáta krajnej pravice sa poľská premiérka Beata Szydlová na stretnutí V4 vyjadrila, že podľa nej má aliancia štyroch stredoeurópskych krajín „veľký potenciál“ zjednotiť EÚ v názore na migrantov.  

    Zjednocovať názor na migrantov chce predsedníčka poľskej vlády nielen medzi krajinami strednej a východnej Európy, ale aj na Západe, kde tiež rastie odpor voči migrantom. To vedie k stále väčšej popularite strán, ktoré sú proti migrácii. Politický analytik Ján Baránek pre Parlamentné Listy uviedol, že podľa neho nejde o extrémistické, ale klasické konzervatívne strany.

    Baránek nám povedal, že prípadné rozšírenie aliancie V4 nie je iba fantáziou. „Západná časť EÚ má podstatne hodnotovo rozdielne názory s východnou časťou, ku ktorej by sme dnes mohli pomaly priratúvať aj Rakúsko a v širšom ponímaní možno aj Chorvátov atď. Vidím to ako reálnu alternatívu,“ uviedol Baránek s tým, že vývoj situácie závisí od toho, ako dopadnú voľby v Rakúsku.

    Žiaden extrémizmus, ale konzervatívna politika

    Poľská premiérka Beta Szydlová chce spolu s V4 zjednotiť názor EÚ na migrantov, aj keď Vyšehradská štvorka je striktne proti migračnej politike Bruselu. Ján Baránek to vidí ako plán do budúcnosti. „(Szydlová) Zrejme ráta s tým, že aj v západnej časti EÚ sa postupne presadia strany politicky príbuzné názorom V4,“ povedal Baránek pre PL.sk.

    Politický analytik pre Parlamentné Listy zhodnotil aj vzostup krajne pravicových zoskupení po celej Európe. „To, čo európska ľavica nazýva extrémizmom a extrémistickými stranami, sú praobyčajné, v úvodzovkách normálne konzervatívne strany, ktoré určite naberú na sile,“ konštatuje Baránek s tým, že záleží na výsledkoch volieb v Nemecku a Francúzsku.

    Ak bude odpor voči migrantom a migračnej politike, ktorú nastavila EÚ, pokračovať v krajinách západnej Európy aj naďalej, môže podľa Baránka skutočne dôjsť k tomu, že V4 prispeje k zjednoteniu názoru na migráciu. To však môže trvať roky a bude na to potrebná zmena vlád.

    „Takáto zmena nepríde v čase, keď vo veľkej časti Európy vládne, ja to nazývam ľavica, aj keď niektoré liberálne strany samy seba tak nedefinujú, ale sú to normálne ľavicové strany,“ povedal nám Baránek s tým, že po zmene týchto podmienok si vie predstaviť koordináciu a kooperáciu v rámci EÚ, ale tá podľa neho nebude znamenať nejakú vyššiu formu federalizácie. „Naopak. Bude to proces spätného návratu niektorých kompetencií a oslabovanie bruselskej administratívy,“ uviedol.

    Ján Baránek pre PL uviedol, že proces koordinácie a spolupráce v oblasti migrácie príde a zrejme sa na ňom Európska únia aj zhodne, ale to je otázkou času. Aj Angela Merkelová na samite v Bratislave uviedla, že od piatkového stretnutia sa nedajú očakávať riešenia všetkých kríz. „Sme vo vážnej situácii,“ povedala novinárom Merkelová pred začiatkom samitu.

    - Reklama -