To sú oni, agenti Moskvy. Ukrajinská rozviedka predviedla britskému ministrovi, čo vypátrala

    0
    Nášivka Ukrajina (Autor: Hans Štembera)

    Rozviedka odhalila dvoch agentov zhruba 150 kilometrov od súčasného bojiska medzi vládnymi jednotkami a rebelmi. „Tajná služba sa domnieva, že agenti boli pod dohľadom Moskvy a založili skupinu presadzujúcu vytvorenie Dnepropetrovskej ľudovej republiky, ktorá by sa pridala k Rusku.“ Druhá skupina agentov mala prevážať zbrane neďaleko predných línií bojov.

    „Tieto aktivity sú pokračovaním metód hybridnej vojny použitých na anexiu Krymu a na spustenie vzbury“ na východe Ukrajiny, ako uvádza tajná služba.

    Vo štvrtok do Kyjeva dorazil britský minister zahraničia Boris Johnson a vyjadril Ukrajine plnú podporu. Zároveň dodal, že Británia bude tlačiť na Európsku úniu, aby nedošlo k zrušeniu sankcií proti Rusku.

    O dva dni skôr totiž ukrajinská ambasáda v Londýne zverejnila nahrávku telefonického hovoru údajne jedeného z vrchných Putinových poradcov, Sergeya Glazyeva. Išlo o záznam hovoru z roku 2014, krátko po udalostiach „krvavého povstania proti proruskému prezidentovi“.

    „Mám priame inštrukcie vyvolať povstanie na Ukrajine, len čo to bude možné. Teda, musíme vyhnať ľudí do ulíc… A to čo najskôr,“ povedal Glazyev. „Prezident už podpísal rozkaz, operácia sa začala a dostali sme informáciu, že vojaci už vyrážajú,“ dodal.

    „Ľudia by sa mali zhromaždiť na námestí a poprosiť Rusko o pomoc proti banderovcom,“ povedal údajne Glazyev. Súčasťou jeho rozkazov bolo aj získanie kontroly nad ukrajinskými ozbrojencami.

    Vrchný štátny žalobca Yuriy Lutsenko uviedol, že odpočúvané záznamy chce použiť v snahe stíhať ruských generálov a vodcov za vojnové zločiny pred medzinárodným trestným súdom. Dokonca už predvolal Glazyeva na vypočúvanie.

    Ten však všetky obvinenia označil za „delírium“ a odmietol uznať súčasnú ukrajinskú vládu za legitímnu „právnu autoritu“. Poznamenal, že ukrajinskí občania majú „pádne dôvody“ na to, aby sa od Ukrajiny chceli odpojiť sami.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -