Ruská pomsta, dokonca už aj v športe. Teraz vraj prichystali toto

    0
    Vlajka Ruska (Autor: Hans Štembera)

    Podľa Chlumského sa hakeri zo skupiny Fancy Bears skôr strápnili, než by odhalili nejakú šokujúcu udalosť. Veľa športovcov berie rôzne látky a vždy záleží na konkrétnych a aktuálnych pravidlách. Ale napríklad česká tenistka Petra Kvitová je vraj rozhodne čistá.

    Zato sestry Williamsové skutočne brali nepovolené látky. Problém však spočíva v tom, že väčšina športovcov, ktorí majú nejaký zdravotný defekt, môže aj napriek všetkým zákazom požívať oficiálne zakázané látky.

    „Aj v médiách sa tvrdí, aj WADA to vyhlásila, že to pochádza z Ruska,“ myslí si Chlumský s tým, že WADA je dôveryhodná organizácia. Rusi podľa neho hakli stránky WADA s cieľom organizáciu zdiskreditovať, pretože mnohým ruským dopingovým programom prekáža.

    WADA podľa Chlumského neustále kontroluje všetkých športovcov a usporadúva prepadové kontroly, takže nie je zameraná len na Rusko. Ale iba s ruskými športovcami boli vždy problémy.

    Je údajne preukázané, že ruská tajná služba sa angažovala v maskovaní dopingu ruských športovcov. „Oni tam v tom Rusku vypočuli viac ľudí,“ poznamenal o vyšetrovaní WADA.

    „To je práve ten paradox, ja som to nemohol pochopiť,“ povedal Chlumský o zákaze účasti ruských športovcov na olympijských hrách. Medzinárodný olympijský výbor mal podľa neho skrátka vylúčiť všetkých, nielen paralympionikov.

    „Ja si hlavne nemyslím, že by tí ruskí paralympionici dopovali viac ako iní ruskí športovci,“ dodal Chlumský.

    Súčasná situácia však rozhodne nepovedie k zrušeniu WADA. „Táto aféra bude mať ten dôsledok, že sa, samozrejme, tá databáza a všetky toky informácií viac zabezpečia, aby to bolo nenapadnuteľné,“ uviedol Chlumský.

    Dopingové kontroly sú však úplne náhodné a ich frekvencia sa navyše líši podľa druhu športu, ktorému sa športovec venuje. Napríklad futbalista či šachista nikdy kontrolu neabsolvujú, pretože ich skrátka nikto nevyžrebuje. Zato cyklisti dávajú moč aj krv veľmi pravidelne.

    Najviac však dopujú kulturisti. U nich je zistená polovica všetkých dopingových nálezov. Najväčšie zastúpenie dopujúcich športovcov je všeobecne v silových športoch. A Chlumský pochybuje o tom, že by v dohľadnom čase existovala šanca na zlepšenie.

    Celú reláciu si môžete vypočuť TU.

    - Reklama -