Slávny šachista, ktorý neznáša Putina, prehovoril o Trumpovi: Žiarli na Putina, túži byť ako on. Stále verím Hillary

    0
    Ruský demokratický politik žijúci v USA Garry Kasparov (Autor: ReproFoto: YouTube)

    Garry Kasparov je bývalý kandidát na ruského prezidenta a autor knihy „Zima prichádza“ s podtitulom „Prečo musíme zastaviť Vladimira Putina a nepriateľov slobodného sveta“. Vo svojom najnovšom verejnom vystúpení sa vyjadril o vzťahu medzi Donaldom Trumpom a práve ruským prezidentom Putinom.

    Putin sa podľa Kasparova musel náramne tešiť, keď videl video, ktoré zachytáva zdravotné problémy Hillary Clintonovej. „Som si istý, že Putin sa doslova bavil z tejto zdravotnej krízy, a nepochybujem, že ruské médiá pod kontrolou vlády aj mimo nej sa pokúsia z tejto udalosti vyťažiť maximum, pretože to posilní Trumpove šance na víťazstvo vo voľbách,“ poznamenal Kasparov, podľa ktorého je Putinovým hlavným cieľom dostať amerického podnikateľa do Bieleho domu.

    „V Rusku sú Putinovi politickí oponenti buď v exile, vo väzení, alebo ešte niečo horšie. Diktátor je z definície silný muž, silný vodca. Takže keď vyslovujete uznanie, najmä keď chválite silné vedenie diktátora, môžu vás podozrievať z toho, že podporujete metódy, ktoré diktátor využíva a ktoré mu umožňujú zostať pri moci,“ povedal Kasparov k Trumpovej chvále ruského prezidenta.

    Za všetkým podľa neho stoja výpisy z daní amerického magnáta. Tie by totiž mohli odhaliť, prečo je medzi Putinom a Trumpom taký kladný vzťah. Ten je totiž podľa Kasparova oveľa hlbší ako len politický.

    Kasparov si zároveň myslí, že Trump na Putina žiarli. „Myslím si, že je medzi nimi nejaké psychologické spojenie, spriaznenosť, pretože Trump môže žiarliť na Putinovu schopnosť ovládať krajinu tak, ako to robí už mnoho rokov.“

    Putin sa podľa Kasparova bojí Hillary Clintonovej a vníma Trumpa ako ideálneho proruského kandidáta na prezidenta. Keby vyhral Trump, vyhrá aj Putin. „Domnievam sa, že verí tomu, že keď sa Hillary Clintonová dostane do Bieleho domu, a to aj napriek všetkým jej nedostatkom vo funkcii ministerky zahraničia a navzdory skutočnosti, že je z rovnakej strany ako Barack Obama a otvorene ho kritizuje, tak nebude pokračovať v rovnakej porazeneckej politike, a Putin vie, že sa veľa naučila… A myslím si, že je medzi nimi dosť zlej krvi,“ dodal Kasparov s tým, že Clintonová bude presadzovať jastrabiu politiku, pretože je to pragmatička.

    Kasparov je okrem toho presvedčený, že Putin sa určite pokúsi haknúť americké prezidentské voľby. „Putin má unikátnu príležitosť, o ktorej nikdy žiadny šéf KGB či politbyra ani nesníval, ovplyvniť výsledky týchto volieb. A myslím si, že využije každú príležitosť, ktorá sa mu naskytne,“ poznamenal Kasparov s tým, že hakovanie je len začiatok.

    Celý rozhovor si môžete v angličtine pozrieť TU.

    - Reklama -