Chaos s utečencami tlačiacimi sa na hraniciach Únie už zrejme nehrozí. Migračný tok si vezme pod palec Európska pohraničná a pobrežná stráž

    0
    Sýrski utečenci. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    “Vítam rýchlosť a efektívnosť, s akými Rada a Európsky parlament konali v tejto dôležitej otázke,” uviedol pri tejto príležitosti minister vnútra SR Robert Kaliňák, ktorý v utorok v Štrasburgu rokoval o tejto téme s výkonným riaditeľom agentúry Frontex Fabriciom Leggerim a komisárom pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitrisom Avramopulosom.

    Ochrana vonkajších hraníc EÚ má podľa Kaliňáka priamy vplyv na celý schengenský priestor vrátane jeho vnútorných hraníc, pričom “Európska pohraničná a pobrežná stráž nám pomôže lepšie spoločne čeliť možným výzvam”.

    Kaliňák zdôraznil, že návrat do normálneho stavu v rámci Schengenu je možný iba prostredníctvom účinnej správy vonkajších hraníc, iná cesta jednoducho neexistuje. Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí SR Ivan Korčok dnes toto nariadenie podpísal na pôde Európskeho parlamentu spolu s jeho predsedom Martinom Schulzom.

    Korčok zdôraznil, že týmto podpisom sa plní jedna z priorít slovenského predsedníctva – udržateľná migračná a azylová politika EÚ. “Nemôžeme dopustiť, aby sme sa opätovne ocitli v chaotickej situácii z uplynulého roka,” dodal Korčok.

    Hlavnou úlohou Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže je pomôcť pri integrovanom manažmente vonkajších hraníc a zabezpečiť tak účinné riadenie migračných tokov i vysokú mieru bezpečnosti pre EÚ ako celok. Zároveň má prispieť k zabezpečeniu voľného pohybu v rámci únie a dodržiavaniu základných práv v plnej miere.

    Európsku pohraničnú a pobrežnú stráž bude tvoriť Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (dnešná agentúra Frontex s rozšírenými úlohami) a vyslaní príslušníci vnútroštátnych orgánov zodpovedných za správu hraníc. Vo svojich aktivitách sa primárne zameria na vypracovanie operačnej stratégie riadenia hraníc a koordináciu pomoci zo všetkých členských štátov.

    Medzi úlohy potrebné na realizáciu spomínaných cieľov patrí:

          – vypracovanie posúdenia zraniteľnosti členských štátov, pokiaľ ide o ich schopnosť kontroly hraníc;
          – organizovanie spoločných operácií a rýchlych pohraničných zásahov, aby sa posilnila schopnosť členských štátov kontrolovať vonkajšie hranice a čeliť výzvam vyplývajúcim z nelegálneho prisťahovalectva alebo cezhraničnej trestnej činnosti;
          – pomoc Európskej komisii pri koordinácii podporných tímov v prípade, že členský štát čelí na určitých miestach svojich vonkajších hraníc neúmerným migračným tlakom;
          – zabezpečenie praktickej reakcie v prípadoch, ktoré si vyžadujú bezodkladné opatrenia na vonkajších hraniciach;
          – poskytovanie technickej a operačnej pomoci na podporu pátracích a záchranných operácií pre osoby v núdzi na mori počas operácií hraničného dozoru;
          – zostavenie rezervnej skupiny rýchleho nasadenia z najmenej 1500 príslušníkov pohraničnej stráže;
          – vymenovanie styčných dôstojníkov agentúry v jednotlivých členských štátoch;
          – organizovanie, koordinovanie a vykonávanie návratových operácií a zásahov;
          – podpora operačnej spolupráce medzi členskými štátmi a tretími krajinami v oblasti riadenia hraníc. 

    V rámci celkového zlepšenia funkcií pobrežnej stráže sa zlepší aj spolupráca medzi príslušnými agentúrami. Z tohto dôvodu boli mandáty Európskej agentúry pre kontrolu rybárstva a Európskej námornej bezpečnostnej agentúry zosúladené s mandátom novej Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. Nová agentúra začne svoju činnosť po tom, ako nariadenie nadobudne účinnosť (6. októbra), čiže 20 dní po zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

    - Reklama -