Skúsený diplomat prezradil, čo vidí za prímerím USA a Ruska v Sýrii

    0
    Český poslanec Milan Šarapatka (Autor: Úsvit přímé demokracie)

    „Nikoho neprekvapí, že dnešné prímerie v Sýrii na rozdiel od tých predchádzajúcich funguje,“ napísal Šarapatka s tým, že je to tak práve preto, že za ním stoja USA a Rusko.

    Od minulej dohody už ubehol nejaký čas a mnohé veci sa zmenili. Rusko zintenzívnilo bombardovanie všetkých protirežimových síl a Kurdi vytvorili zjednotené územie, čím donútili Turecko, aby sa tiež zapojilo do vojny.

    „A vojská verné sýrskemu režimu idú, aj vďaka ruskej podpore, od víťazstva k víťazstvu a pripisujú si významné územné zisky. To všetko prinútilo veľmoci, aby na súčasné prímerie spoločne ,položili ruku‘,“ uviedol diplomat s tým, že dnes už o odchode Bašára Asada od moci nikto nehovorí.

    „Prímerie tak umožní stabilizovať Asadove doterajšie územné zisky a najmä potom doviezť potravinovú a ďalšiu humanitárnu pomoc do ťažko skúšaného Aleppa aj ďalších oblastí, kde sa v nedeľu ešte bojovalo,“ poznamenal český poslanec.

    Teraz podľa neho môžeme len dúfať, že sa USA a Rusko dohodnú aj na spoločnom postupe proti Islamskému štátu a Frontu an-Nusrá.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -