Satanské. Takto pápež František označil útoky islamistov

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    František dnes viedol rannú bohoslužbu venovanú pamiatke kňaza Hamela (85), ktorému dvaja islamskí extrémisti 26. júla podrezali hrdlo pri oltári v jeho kostole vo francúzskom meste Saint-Étienne-du-Rouvray pri Rouene v Normandii. Polícia páchateľov neskôr usmrtila. K zodpovednosti za útok sa prihlásil IS, pripomenula tlačová agentúra AP.

    Na omši v intímnej atmosfére v kaplnke pápežovho hotela sa zúčastnili Hamelovi príbuzní, 80 členov Hamelovej farnosti a tiež biskup z mesta Rouen Dominique Lebrun. František v kázni vyjadril smútok nad súčasným prenasledovaním kresťanov za ich vieru a zabitie Hamela označil za “satanský spôsob prenasledovania”. František spomenul, že Hamel pred svojou smrťou zakričal na vrahov: “Satan, odíď!”

    “Tento príklad odvahy a obetovania vlastného života, úplného odovzdania sa pomoci druhým, vytvárania bratstva medzi ľuďmi nám všetkým pomáha kráčať dopredu bez strachu,” povedal František. Pápež označil Hamela za martýra: “Je to mučeník a mučeníci sú vyhlásení za blahorečených.” Blahorečenie (beatifikácia) je jedným z prvých krokov v zložitom postupe rímskokatolíckej cirkvi, ktorý vedie k vyhláseniu za svätého, napísala agentúra Reuters.

    František tiež v kázni vyzval všetkých veriacich, aby sa modlili za pokoj kňaza a “tiež za odvahu povedať pravdu: zabíjanie v mene Boha je satanské”. Rouenský biskup Lebrun dostal po kázni od novinárov otázku, ako by bližšie vysvetlil pápežov výraz “satanské”, ktorými označil útoky islamských extrémistov. Lebrun odpovedal: “Vrahovia prijali vplyv diabla.”

    - Reklama -