Na vládnych vojakov už nestrieľajte, vravia lídri separatistov svojim. Prímerie na Ukrajine by malo začať už o pár hodín

    0
    Nášivka Ukrajina (Autor: Hans Štembera)

    “Pre všetky jednotky ľudových milícií LĽR bude prísne zakázané začať paľbu v reakcii na streľbu alebo provokácie zo strany ukrajinskej armády a národnej gardy,” povedal Plotnickij

    Podľa slov lídra samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandra Zacharčenka má tento krok podporiť dlhotrvajúcu dohodu o prímerí, ktorá sa však často porušuje. “Minské dohody budeme podporovať až do samého konca,” zdôraznil Zacharčenko.

    Zacharčenko podľa agentúry RIA Novosti vyzval tiež Kyjev, aby k jeho vyhláseniu pristúpil so “všetkou vážnosťou” a “ukázal, že aj oni sú pripravení urobiť to (zložiť zbrane), nielen deklaratívne (niečo) vyhlasovať”.

    Vo vysielaní televízie Rossija 24 Zacharčenko spresnil, že DĽR o polnoci zo 14. na 15. septembra (miestneho času) zastaví všetky útoky na území DĽR a prestane vykonávať vojenské operácie.

    Ukrajinské vládne jednotky a Ruskom podporovaní protivládni povstalci sa v auguste dohodli na prímerí, ktoré oficiálne nadobudlo platnosť 1. septembra. Obe strany konfliktu v Donbase však hlásia pokračujúce boje. 

    Napätie medzi Moskvou a Kyjevom sa v ostatných týždňoch vyhrotilo, pričom obe krajiny nariadili svojim silám plnú bojovú pohotovosť po tom, ako sa ukrajinskí vojaci údajne pokúsili o sabotáž na Krymskom polostrove. Konflikt na východe Ukrajiny si podľa odhadov OSN vyžiadal už vyše 9000 životov.

    - Reklama -