Poliačik a drogy. Takéto má s nimi plány

    0
    Martin Poliačik, poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (Autor: SITA)

    Na svojom Facebooku ste zverejnili dotazník o drogách. O čo ide? Rozbiehate v tomto smere nejakú iniciatívu?

    Nie. Pomohol som mimovládnej organizácii Drogy Inak, ktorá chce mať čo najviac respondentov. Ide o výskum, ale presné detaily neviem. S touto mimovládnou organizáciou však už dlhodobo komunikujem a viem, že sú to ľudia, ktorí problematike rozumejú, a preto som im chcel čo najviac pomôcť.

    V dotazníku sa spomínajú nové typy drog. Viete, o aké drogy ide?

    Výskum sa venuje tzv. designovým drogám. Na Slovensku sme tento problém riešili v súvislosti s Crazy shopmi. Chválabohu, tá legislatíva aj riešenia, ktoré sa potom navrhli, boli pomerne úspešné a kamenné Crazy shopy zo Slovenska zmizli. Tento problém však stále pretrváva na internete a predpokladám, že tretí sektor, ktorý sa zaoberá drogovou politikou, sa v tom potrebuje zorientovať.

    Zvažujete v súčasnosti podať v parlamente nejaké návrhy zákonov, ktoré sa týkajú drog?

    Momentálne čakáme, v akej podobe príde do parlamentu trestný zákon, lebo v programovom vyhlásení je napísaná veta, ktorá by mala zmeniť niektoré jeho ustanovenia. Som zvedavý, ako sa to do tohto zákona premietne a potom budem reagovať na jeho novú podobu.

    SaS mala vo svojom programe aj dekriminalizáciu marihuany, venujete sa v strane tejto téme aj naďalej?

    Samozrejme. Venujeme sa nielen dekriminalizácii marihuany, ale celkovo aj novému a lepšiemu nastaveniu drogovej politiky tak, aby si ľudia ubližovali menej a rovnako aj menej ubližovali svojmu okoliu. Je to jedna zo súčastí programu SaS.

    S drogami súvisí aj kauza znásilnených dievčat v centre Čistý deň v Galante. Myslíte si, že tínedžeri by v prípade začínajúcich problémov s drogami mali byť hneď umiestňovaní do takýchto centier?

    Celkom určite to takto nemá vyzerať a to je vec, ktorú sa na Slovensku snažím hovoriť už roky. Démonizácia užívania drog a tvrdé represívne nástroje častokrát tomu človeku môžu spôsobiť ešte viac problémov. Moderné výskumy, ktoré sa zaoberajú drogami, ukazujú, že dôležitejšia než chemická závislosť tela je kvalita vzťahov toho človeka. Keď sa zapracuje na kvalite vzťahov v rámci komunitnej práce alebo v rámci dobre namierených osvetových kampaní, dosahujú sa lepšie výsledky ako tvrdou represiou.  

    - Reklama -