Blahová pre PL.sk detailne o kauze zneužívaného dievčaťa: Zhnitý systém, zhorená sociálna pracovníčka a to najdôležitejšie… Kde sa nachádza znásilnená Natália?

    0
    Natália Blahová (SaS). (Autor: pk)

    Prečo ste blog o zneužívanej Natálii zverejnili práve teraz?

    Bola to situačná záležitosť, pretože matka sa už niekoľko dní domáhala informácií o tom, kde sa jej dcéra nachádza. Minulý týždeň bola v zariadení najskôr sama. Chcela vidieť dcéru a chcela priepustku od zariadenia, pretože dievča malo dohovorené kontroly u lekárov, kde ju chcela matka vziať, no zariadenie povedalo, že jej dcéru neukážu a nevydajú. Preto sa zúfalá obrátila na najbližšie oddelenie policajného zboru. Tam situáciu vysvetlila policajtom a hliadka povedala, že pôjde s ňou. Pochodili rovnako ako ona. Boli vykázaní, zatiaľ čo dcéra pani Drahomíry bola niekde vnútri. Neukázali ju a neprepustili ani na vyšetrenie lekárov. Matka vedela, že deti majú naplánovaný výlet a ona k nemu nedala zvolenie. Opakovane telefonovala do zariadenia, aby sa presvedčila, či rešpektujú jej rozhodnutie o tom, že dievča nesmie vycestovať. Bohužiaľ, nikto s matkou o tejto veci nekomunikoval a nikto jej nepodal žiadnu informáciu.

    Matka, celá ustráchaná z toho, ako sa má jej dcéra, bola pod veľkým psychickým tlakom a veľmi nešťastná. Nemohla ju vidieť a nemohla ju navštíviť a vedela, že sa blíži deň vycestovania na výlet. Použila všetky možné a dostupné prostriedky, aby zabránila pobytu v tomto zariadení. Kontaktovala prokuratúru, políciu, komisárku pre deti, výbor národnej rady a stále sa nič nedialo. Preto som jej v piatok večer ponúkla, že toto je možný katalyzátor pre všetkých zúčastnených na to, aby začali vo veci konať. Rodičia a klienti tohto zariadenia mi zaslali svoje výpovede a vyjadrovali sa, že jeho zamestnanci šikanujú svojich klientov a dochádza tam k sexuálnemu zneužívaniu maloletých. Preto som sa odhodlala napísať tento článok a predtým, ako som to urobila, rozhodla som sa ho plne anonymizovať, pretože som chcela, aby sa v ňom našli všetci tí, ktorí mali konať. Očakávala som, že matka bude okamžite upovedomená, že sa dozvieme, čo je s dieťaťom, čo sa stalo s návrhom na neodkladné opatrenie a ako koná policajný zbor, ktorý mohol preskúmať a dať matke vedieť, či je dieťa v zariadení. Bohužiaľ, nič sa nestalo a matka do dnešnej chvíle nevie, čo je s jej dcérou.

    Podľa aktuálnych informácií sú deti z centra na výlete v Chorvátsku. Takže nikto nevie presne, kde sa dievča nachádza?

    Áno, nikto to nevie. Hovorca ministra práce pán Stuška informoval, že matka mala komunikovať s kolíznou opatrovníčkou a malo jej byť doručené súdne rozhodnutie, no nič také sa nestalo. Jednoducho to nie je pravda. Matka sa márne pokúša dovolať sociálnej pracovníčke, ktorá ju má na starosti. Skrátka žiadnu zásielku zo súdu nedostala. Do tejto chvíle vôbec nevie, kde to dievča je a či vôbec vycestovalo, pretože, ako vidíte, tak sa nám tu „presúša“ pán riaditeľ, ktorý sa z Chorvátska vedel vrátiť. Nevieme dokázať, či sa dievča z Chorvátska nevrátilo na popud tohto článku a potom sa neupratovali stopy. Netuším, kde je dievča a najmä to netuší jej matka, jej otec a ani jej otčim, s ktorými som včera sedela a boli v zúfalom stave. Ani jeden nemá o dievčati žiadne informácie.

    Ako ste sa s pani Drahomírou spoznali? Kontaktovala vás ako političku, alebo ste sa poznali z osobného života?

    Nepoznáme sa a kontaktovala ma cez jedného svojho známeho, ktorý vedel, že sa venujem ľudskoprávnym veciam a veciam sociálnoprávnej ochrany detí. Skrátka ma kontaktovala preto, lebo si už nevedela dať rady a nevedela dostupným spôsobom túto situáciu posunúť ďalej.

    Ako to celé začalo, ste opísali veľmi podrobne vo svojom blogu. Celé to odštartovalo, keď pani Drahomíra urobila dcére skúšky na THC, a tá bola pozitívna. Následne na to oslovila sociálnu pracovníčku a Natália skončila v tomto inkriminovanom zariadení. Myslíte si, že sa pani Drahomíra v tejto situácii zachovala správne?

    Je to bežný spôsob. Musíme sa vcítiť do bežného človeka, ktorý nemá prehľad o všetkých možnostiach, ktoré mu poskytuje štát alebo jeho obec. Je to prvé miesto, na ktorom sa spýta, čo s tým má urobiť. Toto bola u dcéry prvá droga, ktorá bola zistená testom a mala v škole aj nejaké absencie, ktoré išla matka riešiť. Išla sa poradiť, podľa nej s najkvalifikovanejšou osobou, a to so sociálnou pracovníčkou. Treba sa naozaj vcítiť do toho, že ľudia nemajú široký prehľad o tom, aké možnosti, kto čo ponúka. Voľba umiestniť dieťa do tohto zariadenia bola voľbou, ktorú jej pracovníčka ponúkla a jednoducho ju prezentovala ako najlepšie riešenie.

    Na druhej strane, čo hovoríte na počínanie spomínanej sociálnej pracovníčky? Po tom, ako ju neskôr matka oslovila a oboznámila s problematikou, mala jej len odvrknúť, citujem váš blog: „Čo sa čudujete, však všetky tieto fetáčky sú ku*vy.“… Je to podľa vás ojedinelý prípad alebo to odzrkadľuje odraz celého systému?

    Nemôžeme hovoriť, že sociálne pracovníčky sa takto správajú plošne. Poznám veľa takých, ktoré robia nad rámec svojej práce, aby pomáhali rodinám, vkladajú vlastné financie a venujú sa svojej práci naozaj dôsledne. Pri tejto sociálnej pracovníčke to nepoukazuje na vyhorenosť, ale na absolútnu zhorenosť. Vidí zúfalú matku a takto bude hovoriť o jej dcére. Je naozaj smutné a poľutovaniahodné, že takýto zamestnanci pracujú s ľuďmi a navyše maloletými deťmi. Toto je za všetkými hranicami.

    Čo hovoríte na to, že rodičov bude zastupovať váš opozičný kolega Daniel Lipšic?

    Stretnutie som vygenerovala ja, keďže sa nám hlásili ďalšie matky a klienti tohto zariadenia, ktorí mali podobné skúsenosti. Videla som, že to bude veľký nápor a vyžaduje to dôslednú prácu. Preto som sa opýtala pani Drahomíry, či chce zmeniť právneho zástupcu. Ona súhlasila, a preto som kontaktovala pána Lipšica a opýtala sa, či by to zastupovanie zobral. Stretli sme sa s ním a aj s ďalšími dvoma matkami, ktoré dnes (rozhovor bol zhotovený (12. 9. -pozn. redakcie) podali trestné oznámenie vo veci sexuálneho zneužívania maloletých.

    Bude pán Lipšic zastupovať dotknutú stranu zadarmo?

    Predpokladám, že áno.

    Bude sa teda zaoberať aj ďalšími prípadmi?

    Pokiaľ viem, tak dnes bol vypovedať už s dvomi. Takže zrejme áno, no neviem hovoriť za neho. Na toto sa budete musieť opýtať jeho.

    Čakali ste, že váš blog rozpúta takúto smršť?

    Nejakú popularitu článku som v tej chvíli vôbec neriešila. Riešila som, že treba pomôcť matke a treba pomôcť dieťaťu. Dúfala som, že to vygeneruje určitú činnosť úradov. Mám takú skúsenosť, že keď ma osloví klient, a už nič nepomáha, tak sa uchyľujem k tomu, že o prípade napíšem článok. Vždy dôsledne anonymizujem, o kom píšem. Zo skúsenosti viem, že kompetentní ľudia, ktorí mali vo veci konať, sa zobudia a buď sa začne niečo diať, alebo ma z nich niekto kontaktuje a povie, ako to bude riešiť. Veľakrát bol článok naozaj katalyzátorom nejakej zmeny a napísala som ich desiatky, no nie je to pravidlom. Jednoducho, keď sa veci hýbu normálnym a slušným spôsobom a ľudia konajú tak, ako majú, tak nie je potrebná žiadna medializácia. Nepísala som článok pre čítanosť, tú mám. Urobila som to preto, aby kompetentní niečo urobili, no tí neurobili nič. Takže nie som spokojná, ako to dopadlo.

    Ministerstvo práce aj generálna prokuratúra vyhlásila, že tieto incidenty prešetrí. Niečo do pohybu ste predsa len spustili, nemyslíte?

    Úprimne vám poviem, že kontrolám ministerstva práce veľmi neverím, pretože je to orgán, ktorý kontroluje sám seba. Takto bude vyšetrovať, či sám zlyhal vo veci vydania akreditácie tomuto subjektu. Ak nájde takýto nález, tak by som sa veľmi čudovala, že by vydali takéto výsledky kontroly. Systém je skrátka zle nastavený, keď kontroluje sám seba. Kontroluje ľudí, ktorí majú v moci naprávať, ale aj pochybiť. Chcú svoje chyby zakryť a prekryť, a to sa stáva často. Preto kontroly prebiehajú pro forma, pretože sami sebe nechcú nájsť žiadny nález. Brzdia progres systému, pretože ak sa nepoukazuje na chyby a neriešia sa, tak systém zvnútra hnije. Tí, čo urobia chybu, vedia, že ich nadriadení určitým spôsobom podržia. A takýmto spôsobom sa poškodzujú práva detí.

    - Reklama -