Zaostrené na Bašternáka: Dépeháčkari, elitárske kšefty a Kažimírov paradox. Analyzuje odborník

    0
    Firma Ladislava Bašternáka na Tupého. (Autor: pk)

    „Samostatnú kapitolu medzi špekulantmi tvoria dépeháčkari. Bol to vždy biznis pre mafiánov s kontaktmi na najvyššej úrovni. Nerobiť nič, iba tlačiť faktúry a inkasovať za to vratky dane z pridanej hodnoty. To boli vždy kšefty pre elitu,“ opisuje Kremský praktiky tzv. bielych golierov v texte pre Aktuality.sk. Autor článku taktiež upozorňuje, že na výplaty podobným podnikateľom prispieva každý z nás, či pri tankovaní na benzínke, alebo pri nákupe v obchode.

    Kremský podotkol, že štát na daniach vyberie približne päť miliárd eur, no podľa neho by mal zinkasovať aspoň o dve viac. „Niekto dostane darček dva milióny eur od daňového úradu len za to, že vyhlási, že kúpil pár bytov za 12 miliónov od kamaráta a doniesol mu to v hotovosti vo vreci. Potom sa nemôžeme čudovať, že sa dve miliardy rozkotúľajú, ani sa nenazdáme. Lebo to nie je žart, ale daňové priznanie podnikateľa Bašternáka. A ktovie, koľko ich takých je. Stovky? Tisíce?“ krúti hlavou Kremský.

    Ďalej prichádza s termínom Kažimírov paradox. „Aj keď štátu veľa daní uniká, každý rok ich vyberie viac. Aj keď ich vyberie viac, musí ich stále zvyšovať. Aj keď ich stále zvyšuje, v pokladni má stále prázdno. Aj keď má v pokladni prázdno, míňa na zbytočné projekty. Aj keď míňa na zbytočné projekty, pripravuje sa kopa ďalších,“ opisuje. Na záver prichádza s poriadne pesimistickou prognózou. „Štátu by to časom malo vyniesť navyše pol miliardy eur ročne. Hádajte, kto zaplatí dane z(a) Bašternáka? Každý, kto kúri, svieti, pije vodu a jazdí autom. Niektorí aj čosi naviac. No ale čo už s tým len štát urobí? Čo to majú zaplatiť naši ľudia?“ dodáva v článku odborník.

    - Reklama -