Ročne im zomrú tisíce detí a ľudia nemajú prístup k vode. A oni vyhadzujú peniaze na toto…

    0
    V Čade nemajú prístup k pitnej vode takmer dve tretiny populácie (Autor: Facebook, Unicef CHAD)

    Nepochopiteľný a ťažko vysvetliteľný krok. Africká vnútrozemská krajina Čad patrí medzi vôbec najchudobnejšie na zemi, no aj napriek tomu miestne politické špičky plytvajú štátnymi peniazmi nehoráznym spôsobom.

    Čadský zväz turizmu totiž uzatvoril trojročnú zmluvu s francúzskym futbalovým profi klubom FC Metz, a hoci oficiálne čísla ani jedna zo strán nezverejnila, podľa čadského žurnalistu Ahmata Zéidaneho Bicharu sa suma pohybuje v rozmedzí 2 – 4 miliónov eur.

    Samotný novinár sa preto spolu s mnohými ďalšími kritikmi pýta na vhodnosť tejto dohody. Koniec koncov, Čadu patrí celkovo 186. miesto spomedzi 189 hodnotených krajín v rebríčku Svetovej banky pod názvom Ease of  Doing Business.

    Ako informuje portál How We Made It In Africa, v 13-miliónovom štáte nemá prístup k pitnej vode až 64 % všetkých obyvateľov. To má priamu súvislosť s nesmierne vysokou úmrtnosťou malých detí.

    Otrasné čísla

    Práve v dôsledku znečistenia vody zomrie v Čade každoročne takmer 16-tisíc (!) detí, ktoré nedovŕšili ani vek 5 rokov.

    Ekonomike krajiny, ktorá je životne závislá od ropy, aktuálne nepomáhajú ani nízke ceny tejto komodity na akciových trhoch. 

    Kto im tam bude chodiť?

    Ako uviedol čadský minister športu Betel Miarom, krajina chce novou zmluvou dosiahnuť „vymazanie negatívnych vplyvov, respektíve zlepšenie celkového pozitívneho obrazu o Čade“.

    Paradoxné pritom je, že ministerstvá zahraničných vecí väčšiny západných krajín vystríhajú svojich občanov pred pobytom v krajine, ktorú okrem spomenutých nedostatkov trápia tiež teroristické útoky v podaní organizácie Boko Haram.  

    - Reklama -