Zákony sú pre nich len divadelné rekvizity. Kaník dal koalícii ďalšiu nakladačku

    0
    Ľudovít Kaník (Autor: SITA)

    Zákony navrhujú a prijímajú skôr ako divadelné rekvizity, než ako niečo, čo naozaj má odstrániť problém, o ktorom hovoria. Sú to také papierové meče, ktoré neublížia tým, voči ktorým sú namierené, ale často potrestajú tých, čo si to nezaslúžia,“ začína Kaník hneď zostra a kritizuje napríklad návrh zákona o schránkových firmách.

    Zákon, ktorý je napísaný tak, aby si Most odfajkol, že presadil niečo zo svojho programu, ale všetci trošku rozhľadení už dnes vedia, že žiadna schránková firma nebude pre tento zákon odstavená, žiaden tunelár odstavený, len sa to skryje za väčšiu húštinu papierovej byrokracie,“ myslí si bývalý poslanec a dodáva, že tento zákon bude hádzať polená pod nohy najmä malým podnikateľom. Tí sa podľa neho potom z trhu so štátnymi zákazkami stiahnu a uvoľnia tak ešte viac priestoru netransparentným schránkam.

    Politika ako dymová clona

    Kaník si tiež spomína na to, že ešte v minulosti spolu s Eugenom Jurzycom navrhol jednoduché riešenie tohto problému. Na výrazné potlačenie predražovania stačí vykonať počas verejnej súťaže na službu či tovar cenové porovnanie obdobných tovarov a služieb, a to nielen u nás na Slovensku, ale aj v rámci EÚ,“ vysvetľuje bývalý poslanec v komentári na Aktuálne s tým, že overovanie by mal na starosti Úrad pre verejné obstarávania a vďaka informáciám dostupným na internete by tento krok vôbec nebol komplikovaný.

    Pozitívnym zmenám v tejto oblasti však podľa Kaníka bráni Smer. Pre nich a ich parťákov je politika dymovou clonou pre nerušené vykonávanie neférovo zvýhodňovaného biznisu a zákony divadelnou rekvizitou na kvázi riešenie problému alebo nástroj na zabezpečenie prítoku peňazí do vreciek vyvolenej skupiny a jednotlivcov, alebo pomôcka na potlačenie nepohodlných,“ dodáva bývalý poslanec, ktorý Andreja Danka na záver prekvapivo aj pochválil. To, že do volieb budú môcť ísť len strany s 500 a viac členmi, možno pomôže opozícii spojiť svoje sily. Konečne sa prestane so zakladaním ďalších a ďalších nových strán a nastane proces spájania sa. Konečne dobrý nápad, pán Danko!“ uzatvára Kaník. 

    - Reklama -