Obama: Američania nezabudnú na obete 11. septembra. Musíme zostať jednotní

    0

    “Milosrdenstvo a vernosť nech ťa neopustia. Priviaž si ich na krk, napíš si ich na tabuľu srdca,” povedal Obama podľa agentúry AP, pričom citoval jedno z biblických prísloví. Prezident v priestoroch tzv. Pentagónu, kam pred 15 rokmi vrazilo jedno z lietadiel unesených teroristami, vyzdvihol nezlomnosť rodín obetí vtedajších útokov, ktorá je pre neho samého inšpiráciou.

    Obama počas spomienky označil výročie útokov za deň, ktorý je na jednej strane “ťažký”, na druhej strane však “odhaľuje lásku a oddanosť v srdciach” národa. Podľa agentúry DPA tiež poukázal na pokrok v boji proti teroristickým skupinám, ale aj na to, že popri tomto boji je dôležité, aby USA upevňovali svoje hodnoty.

    Prezident si predtým uctil obete útokov z 11. septembra 2001 priamo v Bielom dome, a to minútou ticha presne o 8.46 h miestneho času (14.46 h SELČ), teda vo chvíli, keď pred 15 rokmi vrazilo prvé zo štyroch unesených lietadiel do budov Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku. Štátne vlajky na Bielom dome a iných federálnych budovách v USA boli dnes spustené na pol žrde.

    Členovia teroristickej siete al-Káida uniesli celkovo štyri komerčné lietadlá, z ktorých dve nasmerovali na newyorské budovy WTC a jedno na Pentagón pri Washingtone. Posledné lietadlo sa zrútilo v neobývanej časti štátu Pensylvánia. Udalosti z 11. septembra 2001 si vyžiadali približne 3000 obetí na životoch a mali výrazný dosah na svetovú politiku i ekonomiku.

    - Reklama -