Roman Bednár: Zem navštevujú asteroidy v čoraz hrozivejšej blízkosti

0
Vesmír (Autor: pixabay.com)

Astronómovia považujú asteroidy od desať metrov už za katastroficky nebezpečné, to znamená, že pri kolízii takého asteroidu so Zemou, hrozí katastrofa. Pri tejto veľkosti asteroidu by išlo ale o menšiu katastrofu, a to v závislosti od toho, či by padol na obývanú časť planéty, alebo do mora. Veľké katastrofy hrozia až od veľkosti okolo 40 až 50 metrov.

Posledný asteroid zo stredy bol objavený až v pondelok americkým robotickým teleskopom, ako oznámila švajčiarska astronomická spoločnosť Winterthur. Riaditeľ švajčiarskej hvezdárne Eschenberg, astrofyzik Markus Grieser, ho následne odtiaľ fotografoval a precízne zmeral jeho pozíciu a vypočítal jeho dráhu a vylúčil riziko kolízie.

Asteroid bolo možné počas jeho preletu okolo Zeme pozorovať len z južnej hemisféry.

Oveľa nebezpečnejší pre Zem bol ale iný asteroid, ktorý nás úplne nečakane navštívil skoro ráno 29. augusta a len málo ľudí o tom vedelo.

Ak by nás bol zasiahol, tak by to bola veľká katastrofa.

V pondelok ráno o 3, 42 hodín preletel vo vzdialenosti 84 000 kilometrov od Zeme asteroid 2016 QA2. Mal veľkosť asi 35 metrov a pohyboval sa rýchlosťou 10 kilometrov za sekundu.

Na katastrofu sme ale neboli vôbec pripravení. Nikto totiž nevedel o jeho príchode. Približoval sa k nám v úplnej tajnosti. Astronómovia ho zbadali len šesť hodín pred jeho preletom okolo Zeme. Prichádzal k nám takpovediac úplne utajenou cestou – vo veľmi ostrom uhle k rovine zemského orbitu.

Mali sme šťastie – veľké šťastie. Dokonca už niekoľkokrát. Je ale jasné, že vždy to tak nebude a skôr alebo neskôr ku kolízii katastrofického rozmeru s určitosťou príde.

Roman Bednár
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na www.roman-bednar.com.

- Reklama -