V Bielorusku sa konajú parlamentné voľby. Na demokraciu zabudnite

    0
    Bieloruský prezident Alexander Lukašenko (Autor: SITA)

    Bývalá sovietska republika, ktorú USA v minulosti nazvali poslednou diktatúrou v Európe, v uplynulých rokoch chválili za pokrok v demokracii, napísala tlačová agentúra DPA.

    Európska únia zrušila vlani sankcie, ktoré uvalila na dlhoročného prezidenta krajiny Alexandra Lukašenka, vládnuceho od roku 1994, aby podporila terajšie smerovanie krajiny.

    Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá v minulosti opakovane kritizovala nedostatky pri voľbách v Bielorusku, vyslala do krajiny na dnešné hlasovanie vyše 400 pozorovateľov.

    Nedemokratické

    Hlasovať dnes môže približne sedem miliónov Bielorusov. O 110 kresiel v Snemovni reprezentantov sa uchádza 448 kandidátov, opoziční lídri však nedúfajú v získanie podstatnejšieho zastúpenia v dolnej parlamentnej komore, píše agentúra AP. V doterajšej snemovni podľa nej nie sú žiadni zástupcovia opozície.

    Kritici uvádzajú, že skutočne slobodným voľbám bránia prísne obmedzenia kampane a štátna kontrola nad médiami. Obavy z možnej manipulácie výsledkov vyvoláva aj hlasovanie vopred. V predstihu svoje hlasy podľa ústrednej volebnej komisie odovzdalo asi 25 percent voličov.

    - Reklama -