Policajtky už aj v burkách. Nesrandujeme

    0
    Moslimské ženy. Ilustračné foto (Autor: ReproFoto: Youtube)
    Či budú môcť policajtky z West Middlands nosiť burky, nie je zatiaľ jasné. O tejto otázke sa má podľa britského denníka Mirror ešte diskutovať. Vrchný veliteľ David Thompson uviedol, že sa bude zaoberať nielen nosením tradičného moslimského oblečenia, ale aj tým, aby tretinu zboru tvorili černosi a ľudia z etnických menšín. V súčasnosti je to necelých 10 % tamojšieho zboru. 
     
    „Musíme zvážiť naše vlastné pravidlá s ohľadom na kultúrnu senzitivitu. Zatiaľ sme nemali žiadosti od prípadných regrútov, ktorí by žiadali nosiť burku, ale ak sa niečo také stane, budeme to musieť zvážiť,“ uviedol Thompson na štvrtkovej konferencii.
     
    Polícia vo West Middlands prednedávnom povolila, aby tamojšie ženy v zbore nosili hidžáb a sikhom zase umožnili nahradiť britské policajné helmy tradičnými turbanmi. 
     
    Opatrenia majú povzbudiť viac ľudí, aby sa hlásili k polícii a, zdá sa, že aj fungujú. Na 1 100 miest, ktoré chce polícia vo West Middlands najnovšie obsadiť, sa prihlásilo vyše 6 000 uchádzačov. 
     
    Mestská polícia vo Veľkej Británii hidžáby pre ženy v zbore povolila už pred desiatimi rokmi a dnes sú už takmer bežné po celej krajine. Naposledy prijali toto opatrenie aj v Škótsku. Burku zatiaľ žiadna z britských policajtiek nenosí. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -