Figeľ diskutoval s dalajlámom o ľudských právach. V Bruseli

    0
    Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

    Ich rokovania odzrkadlili skutočnosť, že aj EÚ, aj dalajláma sú laureátmi Nobelovej ceny za mier a že medzináboženský dialóg a dialóg kultúr sú z ich pohľadu predpokladom pre mier a zmierenie konfliktných strán. Figeľ na tomto stretnutí zdôraznil, že sloboda náboženského vyznania alebo viery ako univerzálne ľudské právo je prioritou v rámci politiky EÚ v oblasti ľudských práv. 

    “Európska únia obhajuje a presadzuje principiálny postoj, že sloboda náboženského vyznania alebo viery je základným právom, na ktoré má každý právo – všade na svete,” povedal Figeľ. 

    Európska únia sa zaviazala podporovať prístup založený na princípe ochrany všetkých ľudských práv – vrátane slobody náboženského vyznania alebo viery a slobody prejavu – vo všetkých svojich aspektoch. Podľa Figeľa však aj tri roky po tom, čo Rada EÚ prijala usmernenia EÚ týkajúce sa slobody náboženského vyznania alebo viery, toto základné právo zostáva v mnohých častiach sveta napádané. 

    Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v máji tohto roku vymenoval prvého slovenského eurokomisára a bývalého podpredsedu vlády SR za prvého osobitného vyslanca EÚ na podporu slobody náboženského vyznania alebo viery mimo EÚ. 

    Figeľ sa s dalajlámom stretol už dvakrát v rámci svojho mandátu eurokomisára pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mládež (2004-2009) – najskôr v máji 2006 v Bruseli a v novembri 2008 v indickom Naí Dillí.

    Dalajláma sa na budúci týždeň vo štvrtok stretne s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom v Štrasburgu a v dňoch 15-17. októbra navštívi aj Slovenskú republiku, ktorá v tomto období predsedá Rade EÚ.

    - Reklama -