Aktivista prirovnal Luník IX k Miami Beach. Úplne vážne

    0
    Luník IX - ilustračné foto (Autor: sita)

    Nepáči sa mu, keď ľudia uveria, že rómska matka s troma deťmi dostane na dávkach aj vyše tisíc eur. „Je to jasné zavádzanie, ale niekto odfotí šek s takouto sumou, dá to na web, napíše tam niečo o Rómoch a už to má byť pravda,” povedal dnes v diskusii v rámci odborného seminára Nadácie otvorenej spoločnosti o systematickej práci s rómskou komunitou. Takáto rodina môže podľa neho dostať maximálne okolo 400 až 500 eur.

    Tvrdí, že v takmer každom štáte sa nájde sociálne slabšia vrstva. Napríklad Luník IX je podľa neho v porovnaní s niektorými oblasťami v Maroku, Portugalsku či Brazílii “hotové Miami Beach, hoci z toho robia všetci tragédiu a mnohí si na tom polámali zuby”.

    Názory, že Rómovia “okrádajú tento štát sú podľa neho na diskusiu”. “Nielen Rómov, ale i ostatných ľudí naučila spoločnosť nepracovať a kalkulovať. Lebo ak dostanete minimálnu mzdu a musíte do práce cestovať, radšej sa mnohým oplatí sedieť doma a dostať o niečo menej,” uviedol Daško.

    Voči takýmto nepravdám týkajúce sa Rómov by podľa Daška mali zakročiť verejnoprávne médiá alebo ministerstvo či ústredie práce. “Keď natrafia na takúto informáciu, treba sa k nej rázne vyjadriť,” myslí si. Daško poukázal, že štát by mal v tejto veci robiť väčšiu osvetu.

    - Reklama -