Obdobie opitých hejslovákov máme za sebou, tvrdí novopečený poslanec Antal. Prezradil nám ciele, na ktoré chce strieľať

    0
    Peter Antal poslanec NR SR (Autor: Reprofoto/Facebook: Peter Antal - Primátor Žiaru nad Hronom)

    Prečo ste sa rozhodli kandidovať aj v marcových voľbách do parlamentu? Zdal sa vám regionálny priestor malý? 

    Kandidoval som preto, aby som mal väčšiu možnosť tlačiť na riešenie problémov, s ktorými sa v mnohých mestách regiónov Slovenska boríme a aby som sa mohol aktívne podieľať na riešení týchto problémov.

    Ste primátorom Žiaru nad Hronom. Chystáte sa zotrvať na tejto pozícií aj naďalej?

    Samozrejme, s tým som aj kandidoval do NR SR. V prvom rade sa cítim ako primátor mesta.

    Aké máte za sebou výsledky na pozícii primátora a ako chcete skĺbiť svoje povinnosti, ktoré vás viažu k Žiaru s tými, ktoré vás zaväzujú k parlamentu?

    Treba sa prejsť po Žiari nad Hronom, prípadne si pozrieť výsledky hospodárenia za ostatné roky a tam sú odpovede. Rekonštruujeme mestský majetok, pre obyvateľov neustále vytvárame nové príležitosti na trávenie voľného času a popri investíciách sa nám darí aj šetriť. Funkciu primátora a poslanca NR SR skĺbiť dokážem, keďže parlament nerokuje celý mesiac a zároveň mám v Žiari nad Hronom dostatok schopných kolegov a výkonný mestský úrad. Vedia pracovať aj vtedy, keď nie som priamo v meste. Okrem toho v súčasnosti nie je problém komunikovať aj na diaľku.

    Aká je hlavná línia, v ktorej sa v parlamente chcete venovať? Akú agendu chcete riešiť?

    Zaujíma ma predovšetkým rozvoj regiónov, ktoré zaostávajú. Chcem presadzovať riešenia viacerých problémov, s ktorými sa pri výkone samosprávy boríme, a tiež sa chcem podieľať na systémovom a dlhodobom riešení rómskeho problému, ktorého výsledkom bude, že Rómovia budú mať prácu, budú robiť a teda zarábať sami na seba a svoje deti.

    Máte konkrétne riešenia problémov, ktorým sa chcete venovať? Rozmýšľali ste už nad tým, koho v parlamente oslovíte na spoluprácu?

    Návrhy riešení mám. My v samospráve musíme fungovať tak, že ak sa vyskytne akýkoľvek problém, hľadáme cestu, ako ho odstrániť. Či už to je v našich silách, alebo nie. V parlamente som prvý deň, zatiaľ sa tu musím udomácniť.

    Je v parlamente nejaký politický subjekt alebo konkrétna osoba, s ktorou spolupracovať nebudete? Ak áno, prečo?

    V prvom rade sa aktuálne k takýmto otázkam nebudem vyjadrovať.

    Aký je váš názor na spoluprácu Most-Híd a SNS? Rovnako, aký máte názor na aktuálne dianie, keď vaša strana prijala skupinu odídených poslancov okolo Andreja Hrnčiara zo Siete?

    Sú to obidve štandardné politické strany s inteligentnými a kultivovanými lídrami. Nevidím problém, aby v 21. storočí nemohla spolupracovať národná a občianska strana, ktorá sa zameriava aj na práva menšín. Myslím, že obdobie opitých hejslovákov, ktorí podnecujú nenávisť medzi susednými národmi, máme, našťastie, za sebou. Ja som pri žiadnych rokovaniach o prijatí odídených poslancov nebol, ani nemal byť prečo, takže sa k tomu vyjadriť neviem. Ako osoba s tým problém nemám.

    Keď ste kandidovali na primátora mesta, vystupovali ste ako nezávislý kandidát. V parlamentných voľbách ste boli na kandidátke strany Most-Híd. Nepovažovali ste to za riskantný krok vystupovať na kandidátke strany, ktorá zo štatistického hľadiska v regióne nikdy nevyhrala?

    Ak by ľudia v Žiari nad Hronom mali voliť primátora na základe toho, za akú stranu kandiduje a nie podľa toho, čo za štyri roky urobí, ako sa správa a ako s nimi komunikuje, tak by mi ani neprekážalo, keby ma nezvolili. Myslím, že v komunálnych voľbách budú ľudia hodnotiť, čo som pre Žiar urobil a nie, za akú stranu som kandidoval do NR SR. Za Most-Híd som kandidoval hlavne preto, že som sa stotožnil s ich programom, víziami a ich lídrami. Stále ich považujem za serióznu stranu s odborne zdatnými predstaviteľmi.

    - Reklama -