Sulík pre PL.sk bez servítky: O neokrôchancovi Dankovi, spore s Poliačikom i pravicovej konkurencii. A ako bonus poriadna facka Procházkovi

    0
    Richard Sulík. (Autor: pk)

    Andrej Danko sa počas svojho slávnostného príhovoru v prvý deň septembrovej schôdze do vás poriadne obul. „Mrzí ma, že poslanec, ktorý uprednostnil Brusel pred národným parlamentom, si osvojuje niečo, o čom nemá šajnu. Keby pán poslanec Sulík bol na poslaneckom grémiu, nemohol by sa tak vyjadriť. Zvykám si u neho na klamstvo, ktoré urobil aj pri návšteve poslaneckého grémia, kde ako bývalý predseda národnej rady nemal ani elementárnu znalosť o tom, že nemá čo robiť na poslaneckom grémiu. Všetkým sa hore ospravedlnil, vás klamal.“ Takto reagoval krátko po vašej tlačovke, kde ste vyhlásili, že Andrej Danko sa nevie správať k ženám. Čo hovoríte na jeho vyhlásenie?

    S grémiom to bolo konkrétne takto. Po krátkom doťahovaní o slovíčka som usúdil, že keď ma strana nedelegovala na začiatku volebného obdobia, asi by som tam byť nemal. Reagoval som teda na jeho výzvu a keď som prišiel medzi novinárov, tak sa ma pýtali, čo sa stalo, a ja som odpovedal, že pán Danko ma vyzval, aby som grémium opustil. No a nejaký novinár povedal, že to vás vlastne vyhodil, a ja na to hovorím: áno, dá sa to aj tak povedať.

    Prečo vás nazýva klamárom?

    Neviem, nemám žiadnu vedomosť o tom, že by som v tejto veci klamal. Písal som o tom aj status na Facebooku. Je možné, že pán Danko tomu zle porozumel. Neskôr som sa s novinármi bavil o tom, že pán Danko robí zmeny v rokovacom poriadku bez toho, aby hľadal dohodu s opozíciou. Vtedy som povedal, že sa zrejme cíti ako minister zemegule. Je možné, že si myslel, že toto vyhlásenie vzťahujem na to, že ma vyzval opustiť grémium, a možno si vydedukoval, že klamem. Toto však nie je podstatné. Podstatné je to, že mu stúpla sláva do hlavy, že ho ovládla pýcha, ktorá väčšinou predchádza pádu, a rieši úplne hlúposti. Rieši horalky, hada v kancelárii, kto mu nakúkal do zdravotnej karty, teraz ide nechať strážiť parlament.

    Čo hovoríte práve na tieto kroky pána Danka, ako je zákaz transparentov a tričiek s kritickými nápismi v parlamente či zavedenie čestnej stráže do národnej rady?

    To sú hlúposti a úplné nepodstatnosti. On tú funkciu zosmiešňuje, rieši hada, horalky a čestnú stráž. Za 27 rokov sa s naším nástrojom ústavnosti nič nestalo. Asi 10 metrov odtiaľ sú ľudia z úradu pre ochranu ústavných činiteľov, keby sa čokoľvek stalo, vedia zasiahnuť. Je to divadlo predsedu parlamentu, ktorý zároveň o podstatných veciach mlčí. Ku Kaliňákovi sa nevyjadril, toto kryje. Kryje a potichu súhlasí s tým, že človek, ktorý je vyšetrovaný pre podvody, a to som si nevymyslel ja, špeciálny prokurátor nariadil vyšetrovanie Roberta Kaliňáka pre majetkové podvody. O tom mlčí. Namiesto toho tu rieši doslova hlúposti. A zároveň sa k ženám správa ako neokrôchanec.

    Tu sa dostávame aj k Lucii Nicholsonovej. Čo hovoríte na to, že prišla päť dní po pôrode do parlamentu odhodlaná viesť schôdzu?

    Teším sa s ňou, že sa rýchlo zotavila. To však nie je žiadny dôvod na to, aby ju päť dní po pôrode zaradil na vedenie schôdze. Toto súdny človek nespraví. Spraví to človek, ktorý má komplex zo žien a tak sa aj správa. Natálii Blahovej povie, že on je právnik a ona len obyčajná učiteľka z materskej škôlky. Nad Janou Cigánikovou sa rozhorčuje, že jedla keks v parlamente. Toto nerobí človek, ktorý má normálny vzťah so ženami, toto robí človek, ktorý je z nich zakomplexovaný.

    Do parlamentu prišla len päť dní po pôrode, zatiaľ čo ju manžel s bábätkom čakali v aute. Myslíte, že to je správny prístup?

    Je to jej právo, je to jej rozhodnutie a nikoho nič do toho nie je. Ale to, že päť dní po pôrode prišla do parlamentu, nijako neoprávňuje Andreja Danka zaradiť ju na vedenie schôdze. Andrej Danko bol mesiac PN, nikto nič nepovedal. Keď som bol predsedom parlamentu, Robert Fico rok neviedol schôdzu a nikto nič vtedy nepovedal. Skrátka sa vybíja na malichernostiach.

    Z médií sa zdá, že vnútrostranícka situácia v SaS je celkom vypätá. Ide hlavne o Martina Poliačika a rozhodnutie stiahnuť ho z funkcie tímlídra pre školstvo a nahradiť ho pánom Gröhlingom. Prečo ste pristúpili k tomuto kroku? Je to osobné alebo profesijné rozhodnutie?

    Máme 16 tímlídrov a je to niečo ako menší orchester, ktorý sa snažím optimálne zostaviť. Záleží mi aj na tom, aby sa tímlíder pre nejakú oblasť venoval len svojej oblasti a nerozptyľoval svoju pozornosť. To je asi ako keby v normálnom orchestri zrazu huslista išiel hrať na bubon. Martin Poliačik sa vyjadruje aj k mnohým iným témam, a preto som navrhol republikovej rade vymeniť ho a nahradiť Branislavom Gröhlingom, ktorý sa venuje len školstvu. Martinovi Poliačikovi nezakazujem jeho názor. Rozumiem tomu, že v niektorých veciach má odlišné názory, je to tak roky a nič sa mu za to doteraz nestalo, všetko je v poriadku. SaS je tolerantná strana, ale v niektorých veciach musia byť určité pravidlá a jedno z nich je aj to, že tímlídri sa venujú len svojim oblastiam a ničomu inému.

    Nie je za tým osobný spor?

    Nie.

    Martin Poliačik pre Denník N vyhlásil: „Doteraz sme sa Richardom Sulíkom vždy dokázali dohodnúť. V súčasnosti sa však dohodneme len na tom, že sa nevieme dohodnúť.“

    Tomuto vyjadreniu úplne nerozumiem, pretože vo väčšine vecí sa zhodnúť vieme už roky, ale keď chcete vedieť viac, musíte sa spýtať jeho.

    Nezhodujete sa napríklad v otázkach migračnej krízy…

    Netvrdím, že sa zhodujeme vo všetkom, ale v niektorých veciach, ako napríklad práve v otázke migračnej krízy či v otázke islamu, sa nezhodujeme.

    Dá sa povedať, že v Saske sa vytvárajú dva tábory? Sulíkovský a poliačikovský?

    Nie, toto sa povedať nedá.

    Nemôže takáto rôznorodosť v strane spôsobiť, že potom nefunguje tak, ako má?

    Poviem vám to slovami klasika, Saska nie je ako kŕdeľ vrabcov, ktorý sa rozpŕchne pri prvom výstrele zo vzduchovky (smiech).

    Čo ak sa však vaše nezhody budú stupňovať a po výstrele zo vzduchovky príde napríklad výstrel z brokovnice?

    Nemajte žiadne obavy, s Martinom Poliačikom fungujeme od začiatku strany už roky. Mnoho vecí máme vydiskutovaných. Teraz som republikovej rade navrhol urobiť takúto organizačnú zmenu a som presvedčený, že je správna. Toto už bola možno 30. výmena na pozícii tímlídra. Nebolo to tak, že dlho nič a zrazu sa idem vyvŕšiť na Martinovi Poliačikovi. Boli už desiatky výmen a budú aj ďalšie. Tento rok napríklad ešte plánujem vymeniť tímlídra pre poľnohospodárstvo. To je interná pozícia, kde hrajú rolu iné faktory ako tie, či sa daný človek so mnou názorovo zhoduje. Keby to bolo tak, ako sa mi to snažíte podsunúť, tak by som inicioval odvolanie Martina Poliačika z pozície predsedu parlamentného výboru – to je politická funkcia. Ale to ani náhodou.

    Ako sa podľa vás na tento krok pozerá volič?

    Toto bola už 25., možno 30. takáto výmena a doteraz sa na to žiadny volič nepozeral. Túto výmenu si volič všimol preto, lebo médiá to začali strašne nafukovať, a ja to už teraz nezmením, a môžem to len vysvetľovať, a ďakujem aj za túto príležitosť, že to môžem vysvetliť aj cez vaše médium.

    Už dlhšie sa šušká, že vzniká nová pravicová strana. Myslíte si, že vzniká konkurencia pre SaS?

    Včera alebo predvčerom Rado Choleva napísal pre Denník N, že sa pripravuje nejaká liberálna strana. Zrejme on bude vedieť viac. Za SaS môžem povedať, že si budeme hľadieť svojho. Budeme pracovať na našom programe, na regionálnych štruktúrach a budeme sa snažiť mať čo najkvalitnejších ľudí a týmto oslovovať voličov. Bez ohľadu na to, či nejaká nová strana vznikne, alebo nie. Okrem toho, keď sa pozriem do minulosti, tak pred dvomi rokmi boli presne takéto isté reči, potom vznikla Sieť a vieme, ako to dopadlo. Nemám dôvod sa tejto téme venovať, máme dosť vlastnej roboty.

    Čo hovoríte na to, že Radoslav Procházka usiluje o post sudcu Všeobecného súdu Európskej únie v Luxembursku?

    Toto považujem za čistý výsmech. Vláda ho má navrhnúť… teda súdna rada ho má odhlasovať… Neviem presne, aký je tam mechanizmus, ale tí ľudia to nemôžu myslieť vážne. Človeka, ktorý verejne niekoľkokrát preukázateľne klamal, ktorý nevedel vysvetliť financovanie svojej strany, ktorý mal opletačky pre DPH, čo chcel od Matoviča tam kupovať pol na pol. Tohto človeka chcú spraviť sudcom na medzinárodnom fóre? Však to je čistá hanba pre Slovensko.

    - Reklama -