Nádej pre opozíciu? Most má výhrady voči Dankovej novele rokovacieho poriadku

    0
    Gábor Gál (Autor: SITA)

    „Máme problémy s tým, ako určiť dĺžku času pre poslancov. Chceme to upraviť. Toto je asi najkritickejší bod. Chceme navrhnúť, aby sa poslanec mohol prihlásiť písomne aj ústne ako doteraz (novela má umožniť už len jedno vystúpenie, pozn. TASR),“ uviedol Gál. Zmeny by sa mohli dotknúť aj podpredsedov parlamentu a tiež šéfa snemovne, ktorý má mať právo prerušovať schôdze aj na neurčito kvôli neposlušným poslancom.

    „Máme problém s tým, že keď bude vystrájať poslanec, aby kvôli jednému nespratníkovi sme trestali všetkých poslancov. To sa mi nepozdáva,“ poznamenal Gál s tým, že koalícia je pripravená na rokovania a prípadné zmeny v návrhu. „Sme v prvom čítaní. Zmeny sa dajú robiť v druhom čítaní. Sme pripravení rokovať,“ povedal Gál. Pripustil, že Most-Híd možno bude podmieňovať podporu novele svojimi návrhmi.

    Gál však trvá na tom, že treba niečo robiť s tým, aby v parlamente nebol chaos. Poťažkal si, že poslancom je už roky, ale z volebného obdobia na volebné obdobie sa atmosféra v snemovni zhoršuje. „Je v našom záujme, aby sa chaos neopakoval,“ poznamenal.

    Opozíciu zarazilo, že novelu rokovacieho poriadku obhajuje šéf klubu Mosta-Híd a nie predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), ktorý novelu vytvoril. Opozícia sa dožadovala Dankovej prítomnosti a čuduje sa tomu, že „špinavú prácu“ za neho robí poslanec, ktorý má navyše s týmto návrhom istý problém.

    Novela rokovacieho poriadku má okrem iného zakázať transparenty, letáky aj mobily v rokovacej sále, ako aj robenie fotografií a videozáznamov. Poslanci by mali dostať aj iné obmedzenia vrátane časových limitov na vystúpenie. Poverení klubom by mali mať 30 minút, ostatní 20. Vedenie parlamentu, ale aj členovia vlády majú mať výnimku a právo hovoriť neobmedzene. Neposlušní poslanci majú dostávať niekoľkotisícové pokuty.

    Opozícia s navrhnutými zmenami nesúhlasí, žiada návrh stiahnuť a pripraviť zmeny spoločne. Bojí sa zneužívania zákona proti opozícii, čo koalícia odmieta. Tá si od zmien sľubuje kultivovanejšie a efektívnejšie schôdze.

    - Reklama -