Od summitu v Bratislave sa toho očakáva nemálo. Belgický premiér vie, čo treba urobiť, aby bol úspešný

    0
    Belgický premiér Charles Michel (uprostred) (Autor: SITA)

    Šéf belgickej vlády to vyhlásil počas stretnutia s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. Tlačová agentúra Belga pripomenula, že rokovanie Michel – Tusk, ktoré trvalo približne hodinu, bolo zamerané práve na prípravu neformálneho summitu v Bratislave – prvého vrcholového stretnutia premiérov a prezidentov od júnového britského referenda, v ktorom sa obyvatelia Spojeného kráľovstva rozhodli pre brexit, odchod svojej krajiny z eurobloku.

    Obaja politici hovorili o situácii, ktorá pre EÚ nastala po referende o brexite, ako však vyhlásil belgický premiér, “účelom summitu v Bratislave je dať únii nový impulz, ktorý je pre európsky projekt naliehavý a nevyhnutý”.

    Podľa Michelových slov treba bratislavský summit vnímať najmä ako “východiskový bod pre rozbehnutie nových plánov”, predovšetkým v oblasti bezpečnosti alebo hospodárskeho oživenia.

    “Toto stretnutie bude úspešné, ak sa nám podarí opustiť tú trochu zjednodušujúcu logiku protikladov medzi starými a novými členskými krajinami EÚ, a to najmä v otázkach, ako je sociálny dumping, ktorý je pre európsky projekt vražedný,” upozornil Michel po rokovaniach s Tuskom.

    O príprave a očakávaniach, ktoré načrtáva bratislavský summit, hovoril belgický premiér okrem Tuska aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom.

    - Reklama -