Trump nie je svetový unikát. Politikov podobného razenia je na svete viac než dosť a väčšinu z nich prirovnávajú práve k americkému republikánovi

    0
    Donald Trump (Autor: SITA)

    Obaja sú zástancovia výstavby plotov proti migrantom, obaja majú podobne radikálne názory na islam a médiá ich označujú za krajne pravicových populistov. Vladimir Žirinovskij aj Donald Trump sú známi svojimi ultrapravicovými názormi. Je preto pochopiteľné, že americké médiá prezývajú Žirinovského ruský Trump a tie ruské zase naopak nazývajú republikána americký Žirinovskij.  

    Podobnosť medzi politikou 70-ročného zakladateľa ruskej Liberálnej demokratickej strany, ktorá je napriek svojmu názvu orientovaná nacionalisticky a je krajne pravicová. Podobnú politiku razí aj americký republikán, ktorý má v preferenciách mierny náskok pre demokratkou Hillary Clintonovou.

    Prirovnanie k ruskému populistovi sa pre Trumpa podľa portálu Daily Beasat hodí, lebo dokáže rovnako ako Žirinovskij zapálene hovoriť k davom tak, aby ich presvedčil, že má pravdu v tom, čo tvrdí, aj keby ju rovno nemal.

    Podobnosť medzi politikmi z opačných koncov sveta je nielen vonkajšia. Žirinovskij nedávno prekvapil tvrdením, že podstúpil testy DNA, ktoré vraj dokazujú, že sú s Trumpom vlastne vzdialení príbuzní.

    Voľby sa blížia

    Žirinovského politológovia odpisovali ešte pred začiatkom kampane pred voľbami do ruskej Dumy (parlamentu), ale teraz krátko pred voľbami sa ukazuje, že má stále čo povedať. Migrantov posiela kadeľahšie a tvrdí, že ich v Rusku nikto nechce a v tom je viac než podobný Donaldovi Trumpovi, ktorý sa nesie práve na vlne odporu voči prisťahovalcom. V prípade USA tých z Mexika či moslimských krajín.

    „Trump je mi akosi blízky. Pozdával sa mi už pri našom prvom krátkom stretnutí v New Yorku v roku 2002. Bol normálny, nebol povýšenecký a nemal predsudky,“ uviedol prednedávnom Žirinovskij o Trumpovi.
    Trump a Žirinovskij však nie sú jediné dve postavičky svetovej politiky, ktoré k sebe médiá a humoristi po celom svete prirovnávajú. Republikánskeho uchádzača o miesto prezidenta USA prirovnávajú aj k ďalším politikom, ktorí nemajú ďaleko od krajne pravicovej či dokonca autoritárskej politiky.

    Politiku a vyjadrovanie podobné tomu Trumpovmu má podľa portálu Vox.com aj filipínsky prezident Rodrigo Duterte, ktorý pred pár dňami označil prezidenta Baracka Obamu za sk*rvysyna. Je to práve Duterte, kto mimoriadne tvrdo bojuje proti drogovej kriminalite a na ľudské práva pritom veľmi neberie ohľady.

    Podoba čiste náhodná sa dá nájsť v prípade politiky Donalda Trumpa aj u našich susedov. V Maďarsku k Trumpovi prirovnávajú premiéra Viktora Orbána za jeho odmietavý postoj k migrantom. Takéto prirovnanie k americkému republikánovi používajú aj francúzske médiá pre Marine Le Penovú, predsedníčku Národného frontu, ktorá je striktne proti masovej migrácii.

    „Trump a Žirinovskij sú ako dvojičky predstavujúce nový populárny trend nacionalistických lídrov vrátane Putina, Le Penovej a Orbána, milovaných strednou vrstvou bielych voličov, ktorí pred tým nemali záujem o politiku a prebudila ich až krajná pravica,“ tvrdí nezávislý politický analytik Dmitrij Oreškin.

    Zaujímavosťou je, že Donald Trump sa zhodou okolností narodil v rovnaký deň ako známy argentínsky revolucionár a marxista Ernesto Che Guevara, ktorý mal však diametrálne odlišné názory od tých, ktoré razí republikán.

    - Reklama -