Šéf NATO sa chystá do Turecka. Prvýkrát po neúspešnom puči

    0
    Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (Autor: SITA)

    Stoltenberg vycestuje do Turecka v čase série návštev viacerých európskych lídrov, ktorá nasleduje po krátkom diplomatickom vákuu, spôsobenom zmareným pokusom o prevrat v tejto strategicky významnej krajine.

    Vzťahy medzi Tureckom a viacerými európskymi mocnosťami nakrátko ochladli po zmarenom pokuse o štátny prevrat z polovice júla. Po neúspešnom puči totiž nasledovali kontroverzné čistky v tureckej štátnej službe, súdnictve a armáde. Vláda prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana tiež nechala pozatýkať tisícky údajných kolaborantov so strojcami prevratu, doplnila agentúra DPA.

    Nedávno sa cesty európskych predstaviteľov do Turecka obnovili. V piatok sa napríklad v Ankare objaví šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová. Turecko je členskou krajinou NATO, o vstup do EÚ sa zatiaľ iba usiluje.

    Stoltenberga čakajú v Ankare vo štvrtok a piatok rokovania s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, premiérom Binalim Yildirimom, ministrom zahraničných vecí Mevlütom Čavušoglom a ministrom obrany Fikrim Išikom, oznámilo v tlačovom vyhlásení NATO.

    NATO v reakcii na nevydarený puč ešte v auguste vyhlásilo, že členstvo Ankary v aliancii sa touto udalosťou nespochybňuje. 

    - Reklama -