Popularita utečencov vo Švédsku klesá. Prieskum odhalil, že Švédi sa už pomáhať až tak nehrnú

    0
    Zástava Švédskeho kráľovstva (Autor: APL)

    Štúdia, ktorú uskutočnila výskumná spoločnosť Inizio na prelome augusta a septembra ukazuje, že vo Švédsku klesol záujem pomáhať žiadateľom o azyl. Pri vypuknutí utečeneckej krízy v roku 2015 sa obyvatelia škandinávskej krajiny vo veľkom pustili do charitatívnej činnosti a na podporu utečencov venovali dokopy až viac ako 19 miliárd korún, čiže takmer dve miliardy eur.

    V súčasnosti však záujem Švédov o pomoc utečencov klesá. V minulom roku by “definitívne áno” utečencom pomohlo až 54 percent opýtaných a ďalších 12 percent sa vyjadrilo, že by imigrantom pomohlo “možno”. Pomôcť migrantom by podľa prieskumu v roku 2015 odmietlo 11 percent opýtaných. V súčasnosti sa čísla zmenili a za definitívne áno hlasovalo iba 30 percent respondentov, za možno to bolo 26 percent a za nie až 21 percent opýtaných.

    Percentuálny pomer sa podľa portálu The Local zmenil aj pri otázke, koľko utečencov by krajina mala prijať. V minulom roku 34 percent respondentov uviedlo, že Švédsko by malo prijať menej žiadateľov o azyl, v súčasnosti ich počty chce znížiť až 60 percent opýtaných Švédov. Vlani chcelo prijať viac azylantov 31 percent Švédov, dnes je ich len 13 percent.

    Utečenecká kríza poznačila aj dôveru obyvateľov Švédska k svojej vláde. V roku 2015 nedôverovalo schopnostiam vládnych činiteľov vyrovnať sa s krízou menej ako polovica občanov – 48 percent. V súčasnosti je ich až 65 percent.

    - Reklama -