Túto skutočnosť vraj nemôže žiadny svetový líder na summite G20 ignorovať. Týka sa Putina

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: SITA)

    Zatiaľ čo pred dvoma rokmi na summite G20 v Brisbane sa v dôsledku anexie Krymu s Putinom skoro nikto nebavil, v Číne bol tento rok považovaný za jedného z najvýznamnejších hostí. Platí to však nielen z pohľadu čínskych hostiteľov, ale aj všetkých svetových politikov. Situácia je tak diametrálne odlišná od zatiaľ posledného summitu, keď bol Putin považovaný skôr za „personu non grata“. Odvtedy však došlo k mnohým udalostiam, ktoré posilnili pozíciu Ruska aj samotného ruského prezidenta.

    V prvom rade sa Rusko rozhodlo vstúpiť do sýrskeho konfliktu a pomôcť prezidentovi Bašárovi Asadovi v boji proti Islamskému štátu aj domácej opozícii. Chtiac-nechtiac si tak musel na tohtoročnom summite sadnúť k okrúhlemu stolu s Putinom aj americký prezident Obama. Ako tvrdí napríklad americký spravodajca CNN Matthew Chance, sankcie proti Rusku nesplnili svoju úlohu a Moskvu ešte posilnili. Aspoň čo sa týka postavenia na medzinárodnom politickom poli.

    „Túto skutočnosť nemôže žiadny svetový vodca, ktorý je dnes v Číne, ignorovať, aj keby chcel. Pozícia Ruska sa posilnila predovšetkým vďaka vojenskej účasti v sýrskom konflikte, kde sa s podporou ruských síl podarilo vylepšiť si svoju neistú pozíciu aj Asadovi,“ tvrdí Chance s tým, že nové skutočnosti robia z Putina jedného z najkľúčovejších hostí summitu. „Na prvý pohľad je vidieť znateľný rozdiel v jeho vnímaní ostatnými svetovými vodcami.“

    Zatiaľ čo pred dvoma rokmi bola väčšina západných politikov v otázke protiruských sankcií zajedno, dnes už to neplatí. Najnovšie sa proti sankciám postavil rakúsky minister pre poľnohospodárstvo, lesníctvo, životné prostredie a vodné hospodárstvo Andrä Rupprechter. „Súčasnú stratégiu ekonomických sankcií voči Rusku by sme mali opustiť. Všetko sa zmenilo odchodom Veľkej Británie z Európskej únie a my teraz čelíme úplne inej situácii,“ myslí si Rupprechter.

    Minister Rakúskej ľudovej strany vyzval prostredníctvom rozhovoru pre denník Kurier socialistického kancelára Christiana Kerna, aby sa v Rade EÚ postavil za zrušenie či aspoň zmiernenie sankcií, ktorých platnosť Európska únia predĺžila o ďalších šesť mesiacov, takže by mali platiť až do 31. januára 2017. „Vzhľadom na to, že Briti zastávali v duchu amerického postoja najprísnejší postoj voči Rusku a rozhodli sa EÚ opustiť, by sme mali využiť novú situáciu a pokúsiť sa nájsť východisko na prekonanie sankcií.“

    - Reklama -