Mal vyriešiť konflikt medzi moslimami a budhistami, no nechcú ho. Proti Kofimu Annanovi protestovala zhruba tisícka ľudí

    0
    Kofi Annan (Autor: TASR)

     Protestujúci sa zhromaždili približne 300 metrov od letiska v meste Sittuej, ktoré je metropolou západomjanmarského Jakchainského štátu, kde dnes pristálo lietadlo s Annanom a ďalšími členmi komisie. Jej úlohou bude pomôcť pri riešení tamojšieho dlhodobého konfliktu medzi väčšinovým budhistickým obyvateľstvom a moslimskou menšinou Rohingov.

    “Prišli sme sem, pretože si neželáme, aby ten cudzinec (Annan) chodil do nášho štátu. Neviem celkom presne, čo je táto skupina zač a čo robí, ale prišiel som sem protestovať, lebo sa mi nepáči, že je tu,” povedal jeden z demonštrantov.  

    Kofiho Annana, šéfa OSN z rokov 1997-2006, do čela nezávislej expertnej komisie nominovala v auguste mjanmarská líderka Do Aun Schan Su Ťij. V komisii budú zasadať traja zahraniční a šiesti domáci experti, medzi ktorými budú aj zástupcovia znepriatelených etník. Ich úlohou bude v priebehu roka predložiť návrhy na riešenie situácie v Jakchainskom štáte.

    Násilnosti v Jakchainskom štáte eskalovali v roku 2012, keď tam zahynulo viac ako 100 ľudí, prevažne moslimov. Približne 125.000 Rohingov sa uchýlilo do utečeneckých táborov a ďalšie tisíce utiekli do okolitých krajín.

    - Reklama -