Poslankyňa Petrík bije na poplach: Tisícky detí sa opäť nedostali do škôlok, treba detské skupiny

    0
    Simona Petrík (Autor: SITA)

    “Školský rok sa nezačína pre mnohé deti, ktoré mali záujem do škôlky chodiť. Už dvanásty rok sa nedarí množstvo detí do škôlok umiestňovať,” upozornila Petrík s tým, že v roku 2015 sa nevyhovelo 13.482 žiadostiam.

    “Na Slovensku tak existujú tisíce rodín, ktoré do materských škôl nezobrali a musia riešiť logistické, finančné a pracovné problémy,” uviedla Petrík. Zdôraznila, že aj títo rodičia platia dane ako tí, ktorým deti do škôlok vzali, ale nedostáva sa im rovnakej služby.

    Riešenie vidí Petrík v zavedení detských skupín. “V nich sa rodič stará vo svojej domácnosti o svoje a iné deti a pomáhajú mu v tom štátne orgány. Ďalším z riešení by podľa Petrík bola aj zmena dotácií na výstavbu a rekonštrukciu škôlok. “Spôsob cez verejné obstarávanie nie je zlý, ale treba ho zefektívniť,” poznamenala Petrík.

    Využiť sa podľa nej dajú aj kapacity základných škôl. “Päťročné deti majú dnes garantované miesto v škôlke, ak do nej chcú chodiť. Problémom sú najmä priestory. Zmenou legislatívy by bolo rozumné využiť triedy v základných školách, ktoré majú nadbytočné kapacity. Päťročné deti by si tak začali zvykať na nové prostredie a pre mladšie deti by sa uvoľnilo miesto,” vysvetlila. Problém tam však vidí v nedostatku kvalifikovaného personálu.

    Za nevyhnutný považuje transparentný spôsob výberu detí do škôlok. “Kým nie je dostatok miest v škôlkach, musí byť výber transparentný,” vyhlásila s tým, že dnes dochádza k uplácaniu. “Čo rodičov frustruje,” poznamenala.

    - Reklama -