Hrozí vojna medzi USA a Ruskom. Špirála zbrojenia, absolútne nepochopenie. Do hry chce v Prahe vstúpiť Michail Gorbačov. Hovorí bývalý ruský spravodajca, ktorý to organizuje

0
Milan Syruček (Autor: Hans Štembera)

Pred voľbami v Rusku – Putin robí čistky v hospodárskej aj politickej oblasti. Je to nutné a čo z toho vyplýva? Je Putinova pozícia neotrasiteľná?

Že sú čistky nevyhnutné, niet sporu. Hlavne aby zasiahli tých, ktorí sedia ako žaba na prameni všetkým tým negatívnym rysom, ktoré sa stále vlečú s ruskou spoločnosťou, jednak politikou, jednak ekonomikou. Zároveň treba obmeniť kádre a do popredia by sa mali dostať najmä mladí, ktorí už majú iné myslenie. Samozrejme, posilňuje sa tým aj Putinova pozícia. Prečo by to inak robil? Každému štátu napokon prospieva, nielen Rusku, keď má na čele silného politika. A netýka sa to náhodou aj Spojených štátov?

Slabý štátnik je zlým hráčom na svetovom poli politiky. Nielenže je nerozhodný, ale pre partnerov málo vypočítateľný. A tak sa s ním horšie riešia načrtnuté problémy. Zlé je posudzovať tieto otázky len z jedného uhla pohľadu. Každý hrá svoju rolu, samozrejme, aj ľudské práva a iné otázky, ale celkový pohľad by mal byť vyvážený. Všeličo by si zaslúžilo kritiku, ale často si hovorím, aj na základe vlastných skúseností, že ľahšie je kritizovať, ako niečo robiť. Nie som jednoznačný? Ako by som mohol byť, keď sa nepozerám na veci čierno-bielo. A už som o Rusku napísal, že ho človek môže milovať alebo nenávidieť, ale pochopiť ho nemôže.

Gigantické „tunely“, toky peňazí do vreciek ruských oligarchov – napríklad pri stavbe nového kozmodrómu za Uralom. Je to skutočná tvár dnešného Ruska, ktorá s bývalým ZSSR nemá nič spoločné? Aká je tam vlastne miera korupcie a protekcionalizmu?

S tým, čo som povedal k predchádzajúcej otázke, je spojená odpoveď aj na druhú otázku. Nie je tajomstvo, že ruskej ekonomike vládnu do značnej miery oligarchovia, čo je výraz, ktorý je už sám o sebe typicky ruský: ide o ľudí, ktorých biznis je spojený s politikou. V mnohých vyspelých krajinách majú podnikatelia predovšetkým záujem, aby sa im štát neplietol do ich obchodov, a tak mali v podnikaní voľnú ruku. Tu sa zase naopak snažia o to, aby politiku ovplyvňovali. Že to tak v súčasnom Rusku je, dokazuje, že s bývalým sovietskym systémom má málo spoločného. V ňom predsa stranícki funkcionári riadili ekonomiku, teraz skôr podnikatelia riadia štát. Pravda, robia to síce aj za pomoci najsilnejšej strany, ale čo si budeme nahovárať, peniaze nemajú priateľov ani stranícku príslušnosť. Presnejšie: vernosť.

Späť k Putinovi a voľbám. Opäť sa rozbiehajú preteky v zbrojení. Môžu za to aj voľby v Rusku, poprípade prezidentské voľby v USA? Ide o nové rozdelenie sveta?

Bohužiaľ, s čoraz väčším znepokojením sledujem, ako znovu narastá špirála zbrojenia, čím sa zvyšuje riziko vojnového konfliktu. Je to o to nebezpečnejšie, že dnes sú podľa môjho názoru mechanizmy, ktoré by mohli tento proces usmerniť, aby nedošlo ku konfliktu, podstatne menej účinné. Povedal by som, že po studenej vojne zhrdzaveli, len zbrane nehrdzavejú. Nie je to vyvolané voľbami, je to spôsobené tendenciami, ktoré sa prejavujú ostatné roky, a voľby možno len zvyšujú hukot zbraní.

Američania investujú do nových zbrojných systémov viac ako 450 miliárd dolárov ročne, Rusi vyvíjajú nové a nové zbrojné systémy – kde je koniec tejto špirály? Bol by, keby si politici sadli za rokovací stôl, ako to svojho času urobili Gorbačov a Reagan. Len ich zásluhou v osemdesiatych rokoch skutočne nevzplanul konflikt, ku ktorému bol svet bližšie, než si vtedy myslel. V druhej polovici týchto rokov sa však schádzali každý rok. A teraz, kedy si spolu sadli k rokovaciemu stolu Obama a Putin? Nemyslím náhodné stretnutia, ale skutočný dialóg len týchto dvoch. Samozrejme, teraz pred americkými prezidentskými voľbami to už nemá cenu, ale po nich by k nemu malo dôjsť čo najskôr.

Hovorí sa, že vojna je zahraničná politika, len vedená inými prostriedkami. Ale v súčasnosti by vojna neumožnila žiadnu politiku.

Ako sa vlastne má Michail Gorbačov? Zdá sa, že sa trochu stiahol z verejného života…

To, čo som uviedol, bolo hlavným dôvodom, prečo som sa stal jedným z organizátorov medzinárodnej konferencie o európskej bezpečnosti, ktorá sa má uskutočniť v polovici septembra v Prahe. S jej myšlienkou prišiel vlastne Michail Gorbačov, aj Prahu si sám vybral za najvhodnejšie miesto. A v jej názve sa nie náhodou pripomína, aká môže byť bezpečnosť po studenej vojne. Chcel by som dodať, aby nenastala tá horúca. Konferenciu usilovne pripravujeme, nie je to však na vládnej úrovni, očakávame bývalých predných európskych politikov. Prečo bývalých? Pretože už necítia žiadne štátne ani politické záväzky, ale sú ešte stále dostatočne múdri, aby sa mohli vysloviť k súčasnej situácii a načrtnúť východiská. Je to niečo podobné, ako keď Winston Churchill zvolal v roku 1948, teda v čase, keď sa studená vojna rozhorievala, do Haagu celoeurópsku konferenciu v podobnom zložení. Títo ľudia sú pripravení vysloviť svoje varovanie.

Gorbačov oslávil tento rok v marci osemdesiatpäť rokov. Od konca roku 1991 už stojí mimo politickej špičky, hoci z politiky úplne neodišiel. Vytvoril svoj fond, tím odborníkov, ktorý vypracúva štúdie, vedie archív, organizuje mu diskusie a prednášky. Pravda, už sa necíti ako mladík, ale dúfam, že sa cíti dosť dobre na to, aby prišiel do Prahy a povedal tu svoje slovo. Mlčal, keď tu bol v osemdesiatom siedmom roku, ale to bolo za iných okolností, nielen u neho doma, ale aj u nás, za vtedajšieho politického vedenia. Dnes mlčať nemusí a pevne dúfam, že nebude. Aj preto nás požiadal, aby sme mu pripravili toto fórum, kde by sa mohol vyjadriť. Napísal mi úvod ku knihe, kde práve opisujem jeho vzťah k nám, dôvody, prečo vtedy, v roku 1987, mlčal, a ako on osobne pomohol novembrovej revolúcii v roku 1989, aby sa nielen netopila v krvi, ale aby zároveň prebehla tak, ako prebehla. Vtedy si prial, aby sa to stalo už do konca novembra, mala teda necelý mesiac omeškanie. A čo mi k tomu povedal on, čo mi k tomu riekli iní pamätníci, ktorí zatiaľ úplne otvorene neprehovorili? To nech posúdia čitatelia.

- Reklama -