V Poľsku majú veselo. Lech Walesa chce hnať prezidenta pred medzinárodný tribunál

    0
    Bývalý prezident Poľska a držiteľ Nobelovej ceny za mier Lech Walesa (Autor: SITA)

    Pred medzinárodný súd sa Duda dostane podľa Walesu vtedy, ak sa neospravedlní za obvinenia zakladateľa Solidarity zo spolupráce s komunistickými tajnými službami Poľskej ľudovej republiky.

    „Pán prezident Duda. Prisahali ste, že budete stáť na strane práva,“ vyzval Walesa Dudu k verejnému ospravedlneniu za verejnú urážku. V nej ho vraj Duda obvinil, že porušil zákon. „Alebo vás dám na medzinárodný súd,“ uviedol Walesa na Facebooku.

    Nemám nič spoločné so spoluprácou s tajnými službami

    To, že bol Walesa agentom bezpečnostných služieb za čias Poľskej ľudovej republiky, zverejnili členovia Národného ústavu pamäti, keď získali dokumenty z domu generála Czesława Kiszczaka. Okrem Dudu sa Walesa sťažuje aj na knihu poľského historika Slawomira Cenckiewicza, kde rovnako stojí zmienka o spolupráci s tajnými službami.

    Walesa teraz uvádza, že predloží všetky možné právne vyjadrenia inštitúciám, ktoré dokážu, že s tajnými službami nespolupracoval. „Nemám nič spoločné so spoluprácou s tajnými službami. Podkopali ste moju autoritu. Ponížili ste ma pred svetom,“ povedal.

    Pôvodný text TU.

    - Reklama -