Pred rokmi ho nadšene vítali, teraz dorazí znova. Do Prahy príde Michail Gorbačov

    0
    Michail Gorbačov (Autor: Sme.sk)

    Konferenciu organizujú Nadácia M. Gorbačova, Fondazione Italiani a Nadácia Železná opona v spolupráci s Európskym hnutím v SR. Za českú stranu je medzi hlavnými organizátormi okrem Syručka tiež bývalý minister zahraničia Jan Kavan. Gorbačov bude mať na zhromaždení úvodný prejav a na záver pripravuje aj tlačovú konferenciu. „Bude tiež prijatý prezidentom republiky v nedeľu (18. septembra) v Lánoch,“ uviedol Syruček. Ďalšie stretnutia podľa neho zatiaľ v pláne nie sú.

    Gorbačov v prvý deň konania konferencie pokrstí Syručkovu knihu Michail Gorbačov – uchránil Prahu pred krviprelievaním?, ku ktorej bývalý sovietsky vodca napísal úvod. Bližšie informácie o zhromaždení a programe Gorbačovovej návštevy chcú organizátori predstaviť médiám 8. septembra na tlačovej konferencii v Prahe.

    Prvýkrát bol Gorbačov, ktorý tento rok oslávil 85. narodeniny, oficiálne vo vtedajšom Československu podľa Syručka v roku 1969. Zatiaľ posledná oficiálna návšteva sa uskutočnila v roku 1999, keď Gorbačov prevzal spolu s ďalšími svetovými štátnikmi od prezidenta Václava Havla Rád bieleho leva. Potom Česko ešte navštívil súkromne v roku 2002 pre liečebný pobyt v Karlových Varoch.

    Gorbačov začal po nástupe do čela sovietskych komunistov v roku 1985 zmeny, ktoré mali reformovať komunistický systém a dodať sovietskemu impériu novú silu. Sovietsky zväz sa ale rozpadol a komunistický systém sa zrútil. Až neskôr Gorbačov priznal, že ho ani nešlo reformovať. Nositeľ Nobelovej ceny za mier z roku 1990 sa stal obľúbencom Západu i nádejou Východu, ale mnoho Rusov mu nemôže dodnes zabudnúť rozpad Sovietskeho zväzu.

    - Reklama -