Tisíce ľudí demonštrovali v Berlíne proti rasizmu a strane AfD

    0
    Polícia v Stuttgarte zasahuje proti ľavičiarom, ktorí protestovali počas zjazdu strany AfD (Autor: SITA)

    Organizátori pôvodne očakávali 10 000 demonštrantov, podľa polície sa protestu nakoniec zúčastnilo len okolo 2 500 ľudí. Organizátori odhadli počet účastníkov na 6 000.

    Na akciu prišli zástupcovia rôznych iniciatív, organizácií a politických strán, ako sú Ľavica, strana zelených, Mladí socialisti, Blockupy či Attac. Okrem zapálenia dymovníc a bengálskych ohňov sa prívrženci autonómnej ľavicovej scény tentoraz výraznejšie neprejavili.

    Účastníci pochodu, ktorý viedol po bulvári Kurfürstendamm k sídlu AfD, niesli transparenty so sloganmi ako “Solidarita namiesto vyvolávania paniky” a kričali: “Celý Berlín nenávidí AfD.” Trasu pochodu zabezpečovalo 1 100 policajtov.

    Túto nedeľu sa v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko uskutočnia parlamentné voľby. Podľa prieskumu inštitútu INSA pre časopis Cicero by mohla AfD získať až 23 percent hlasov, takže by skončila hneď za sociálnymi demokratmi (28 percent) a na tretie miesto by odsunula konzervatívnu CDU (20 percent) kancelárky Angely Merkelovej. V predchádzajúcich prieskumoch bola ešte AfD na treťom mieste.

    - Reklama -