Ďalšie násilnosti imigrantov v Calais, polícia musela použiť slzný plyn. Nicolas Sarkozy sľubuje skutočne rázne riešenie

    0
    Horiaca „Džungľa“ (Autor: Reprofoto, Facebook Calais Libre)

    Obyvatelia utečeneckého tábora každý deň narušujú dopravu, keď sa snažia dostať za každú cenu do Veľkej Británie. Blokujú cestu smerujúcu k prístavu a násilím nútia vodičov kamiónov i osobných vozňov, aby ich vzali so sebou.

    Masívna akcia

    Mnohí utečenci naskakujú na idúce vozy a desiatky z nich za to zaplatili svojím životom. Včera sa utečenecké gangy odhodlali k masívnemu útoku, pri ktorom zabarikádovali cesty a zapaľovali ohne. Doprava bola podľa britského denníka The Express úplne ochromená.

    Celú záležitosť museli riešiť policajní ťažkoodenci v nepriestrelných vestách, ktorí museli proti agresívnym utečencom použiť slzný plyn. „Podobné veci sú tu na dennom poriadku,“ cituje denník jedného zo zasahujúcich policajtov s tým, že narastajú obavy v súvislosti s návratom britských turistov z letných prázdnin cez tento víkend. „Priľahlé diaľnice vedúce do prístavu budú upchaté niekoľkými tisíckami automobilov a situácia sa tak môže v dôsledku konania utečencov ešte viac dramatizovať.“

    Múr za peniaze daňových poplatníkov?

    Francúzska vláda síce na jar problematický utečenecký tábor „Džungľa“ čiastočne vypratala, ale medzitým počet jeho obyvateľov narástol na najmenej desaťtisíc. Ich počet tak desaťnásobne prevyšuje počet tunajších policajtov. Ako informuje britský denník The Express, tento mesiac by sa mal začať budovať ochranný múr pozdĺž cesty mieriacej k terminálu trajektu. Na financovaní projektu za 63 miliónov libier sa podieľajú tiež britskí daňoví poplatníci.

    Len malá časť pozorovateľov zasvätených do súčasnej situácie v Calais však verí, že samotný múr všetky problémy s utečencami vyrieši.

    Uzavretie tábora?

    „Múr bude mať spočiatku odstrašujúci účinok, ale v žiadnom prípade nerieši samotný problém. Utečencov žiadna stena nezastaví, pretože sú odhodlaní sa do Veľkej Británie dostať stoj čo stoj. Naša asociácia vyzýva francúzsku vládu, aby utečenecký tábor odstránila z Calais, už celé dva roky, a stále sa nič nedeje. Situácia sa, naopak, ešte zhoršuje,“ tvrdí Chris Yarsley z Asociácie pre nákladnú dopravu.

    Neslávne preslávený utečenecký tábor v Calais sa stal vo Francúzsku tiež politickou témou. Prezidentský kandidát Nicolas Sarkozy sa už nechal počuť, že by Francúzsko malo vypovedať zmluvu s Veľkou Britániou, na základe ktorej sú utečenci smerujúci do Veľkej Británie kontrolovaní ešte na francúzskej pôde. Minister vnútra Bernard Cazeneuve zase v posledných dňoch hovorí o uzavretí celého tábora. Po tom istom kroku už dlhé mesiace volá verejnosť a miestna samospráva na čele so starostkou Natachou Bouchartovou.

    Aj takto to vyzeralo neďaleko utečeneckého tábora v Calais. Zdroj: Express

    - Reklama -