Futbal podľa Koránu? Keď vám zlomia nohu, vráťte to!

    0
    Futbaloví rozhodcovia nemajú podľa ISIS právo rozhodovať o osude stretnutí (Autor: TASR)

    Prekáža im dokonca už aj futbal. Teroristická organizácia Islamský štát nesúhlasí so všeobecne uznávanými pravidlami, ktoré sú platné na celom svete podľa FIFA (Svetová futbalová únia).

    Naopak, radikáli sa rozhodli v jednej zo svojich bášt, konkrétne v sýrskom meste Dajr az-Zaur, zaviesť vlastné pravidlá. Tie budú fungovať na princípe tzv. systému „qisa“, ktorý vychádza z práva šaría a jeho odvetného systému.

    Bezkontaktný futbal?

    V praxi to znamená,  že pokiaľ pri hre zlomí futbalista súperovi napr. nohu, obeť môže požadovať revanš rovnakej „protihodnoty“. Je len ťažko predstaviteľné, ako bude taký zápas potom reálne vyzerať. Pravidlá údajne spísali velitelia ISIS.

    Ako spomína vo svojom článku britský denník Daily Mirror, nerešpektovanie nových pravidiel môže viesť ku krutým trestom, ako je napr. 80 rán bičom.

    Námietky aj proti mužom v čiernom

    Okrem toho, že pravidlá z dielne FIFA považujú militanti za nelegitímne, úplne v pohode nie sú ani tamojší rozhodcovia. Tých dokonca ISIS postavil mimo zákon.

    Teroristom pravdepodobne neprekáža, že arbitri dohliadajú na chod zápasu, ale samotný fakt, že v rámci toho rozhodujú. 

    Nerozhodujú na základe toho, čo zjavil Alah, a porušujú tak Alahovu vôľu a posvätnú knihu Sunna,“ citoval britský denník zdroje organizácie SOHR (Organizácia sýrskych pozorovateľov ľudských práv). 

    - Reklama -