Francúzsko zrovná so zemou tábor v Calais. Minister vnútra chce všetkých obyvateľov nemilosrdne presťahovať inam

    0
    „Džungľa“ v Calais (Autor: Jan Rychetský)
    Cazeneuve sa v rozhovore pre miestny plátok Nord Littoral zaviazal k zrušeniu utečeneckého tábora v Calais. Uviedol, že rýchlu demontáž urobí jednou zo svojich hlavných priorít.
     
    Francúzsko podľa neho vytvorí nové možnosti ubytovania pre tisíce utečencov inde v krajine, aby došlo k uvoľneniu dôležitej dopravné tepny, ktorú Calais predstavuje.
     
    Plány rozobrať Džungľu sa na stoloch francúzskych politkov neobjavujú prvýkrát. The Guardian uvádza, že od samotného vzniku kempu v apríli 2015 sa vláda pokúsila už niekoľkokrát napraviť svoju chybu, ktorá umožnila Džungli vzniknúť.
     
    Úrady totiž rozhodli o vysťahovaní “migrantov a utečencov zo squatov a vonkajších táborov naprieč celou oblasťou a koncentrovali ich do jedného pruhu pustatiny bez prístrešia”.
     
    Pred pol rokom nechali úrady zbúrať veľkú časť tábora, v snahe zmenšiť počet jeho obyvateľov. Ten sa však údajne pohybuje okolo 10 000, čo je najviac za dobu jeho existencie.
     
     
    Cazeneuve plánuje vytvoriť azylové strediska pre 8000 žiadateľov o azyl už v tomto roku a ďalší v roku 2017. Údajne chce dosiahnuť tiež situáciu, že by obyvatelia tábora mali chcieť opustiť Calais celkom dobrovoľne.
     
    Daniel Barney pracuje pre organizáciu Lekári bez hraníc (MSF), ktorá si uprostred tábora zriadila zdravotnícke centrum, a varoval pred problémami, ktorými tábor v súčasnosti prechádza. Rozhodnutie zbúrať veľkú časť tábora podľa neho bolo veľmi zlé.
     
    “Polovicu tábora rozobrali. Takže teraz máme dvojnásobný počet obyvateľov žijúcich na polovičnom území a s prístupom k rovnakému množstvo vodných zdrojov a toaliet. Preľudnenia je extrémna problém. Podmienky v tábore sa rýchlo zhoršujú, “povedal Barney.
     
    Cazeneuve plánuje tábor v piatok navštíviť. Vodiči kamiónov, miestni predajcovia a farmári totiž v pondelok usporadúvajú blokádu prístavu, čím chcú dosiahnuť zrušenie Džungle.
    - Reklama -