Nobelovú Matku Terezu vyhlásia za svätú. Kritikov však mala neúrekom

    0
    Matka Tereza (Autor: SITA)

    Svätorečenie zapadá do línie Svätého roku milosrdenstva, ktorý pápež František vyhlásil na tento rok. Matka Tereza je totiž symbolom angažovanosti za chudobných. “Je dokonalou svätou pre rok milosrdenstva,” povedal dnes v Ríme kanadský kňaz Brian Kolodiejchuk, ktorý mal vo Vatikáne na starosť proces kanonizácie. “Bola vždy pripravená preukázať milosrdenstvo a odpustiť iným,” citovala ho agentúra DPA.

    Matka Tereza sa narodila v roku 1910 v albánskej rodine v dnešnom Macedónsku. V indickej Kalkate založila rehoľný rád Kongregácia misionárok lásky, starajúci sa o chudobných a umierajúcich. Za to jej v roku 1979 udelili Nobelovu cenu za mier.

    Tak rýchlo ako Matku Terezu dosiaľ svätorečili len málo ľudí, v súčasnej dobe len pápeža Jána Pavla II. Šesť rokov po jej smrti v roku 1997 ju vyhlásili za blahoslavenú. V katolíckej cirkvi sú na svätorečenie potrebné dva “zázraky” a v roku 2015 sa našiel druhý takýto skutok, za ktorý mala byť zodpovedná Matka Tereza: Brazílčan sa bez vedeckého vysvetlenia uzdravil z ochorenia mozgu po tom, ako rehoľníčku požiadal o pomoc.

    Pápež František to v roku 2015 uznal za zázrak, čo otvorilo cestu ku kanonizácii. Nezastavila to ani skutočnosť, že jej prvý zázrak, uzdravenie ženy z Indie z rakoviny, vyvolával kontroverzie. Kritici Matke Tereze vyčítali aj postoje k interrupciám a antikoncepcii, ako aj prijímanie darov od diktátorov.

    Najviac uctievaná je Matka Tereza zrejme naďalej v Indii a najmä v Kalkate. Aj v súčasnosti má jej rehoľa približne 4500 členiek a je zastúpená v 133 krajinách.
    Pred slávnostným svätorečením plánujú vo Vatikáne viacero podujatí: po dnešnej modlitebnej vigílii sa bude v sobotu dopoludnia konať audiencia na vatikánskom námestí s pápežom Františkom, večer nasledovať bude uctievanie relikvií Matky Terezy v rímskej bazilike pri Vatikáne, píše DPA.

    Keďže kanonizácia pripadá na deň pred sviatkom Matky Terezy, ktorým si cirkev pripomína výročie jej smrti 5. septembra 1997, očakávajú sa ďalšie slávnosti a náboženské obrady počas pondelka i neskôr v priebehu týždňa.

    Hovorca Vatikánu Greg Burke na dnešnej tlačovej konferencii informoval, že na svätorečenie prídu početné oficiálne delegácie vlád a medzinárodných organizácií. Dosiaľ sa ich ohlásilo najmenej 15, okrem iných z USA a Španielska.

    Na nedeľňajšiu kanonizačnú omšu na Námestí sv. Petra sa už rozdalo približne 100.000 vstupeniek, očakáva sa však príchod výrazne väčšieho počtu ľudí. Mimoriadne bezpečnostné opatrenia vo Vatikáne neplánujú, keďže už “istý čas” sú v stave zvýšenej pozornosti, dodal Burke. 

    - Reklama -