Chcete brániť Slovensko? Možnosti sa otvárajú

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Aktívne zálohy by mali byť využité najmä pri zvládaní prírodných katastrof v rámci domáceho krízového manažmentu. Rezort obrany plánuje v budúcom roku vycvičiť 50 príslušníkov aktívnych záloh so ženistickými spôsobilosťami. Termín cvičenia je naplánovaný od 15. do 26. mája. Novela zákona o brannej povinnosti, ktorá umožňuje využitie aktívnych záloh aj v čase bezpečnosti, platí od januára tohto roku.

    Za každý kalendárny rok zotrvania v aktívnej zálohe prináleží vojakom motivačný príspevok v sume 600 eur, ktorá mu bude vyplatená spätne, v prípade, že absolvoval aspoň 75 percent cvičenia, ďalej pomerná časť hodnostného platu, ako aj náhrada cestovného z miesta trvalého bydliska do miesta určenia. “Za techniku, ktorá mu bude zverejnená bude niesť hmotnú zodpovednosť,” povedala hovorkyňa.

    Minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) chce mať do konca jeho funkčného obdobia v aktívnej zálohe 257 ženistov, chemikov a delostrelcov, avizoval nedávno. Ide o vojenské profesie, ktoré ozbrojeným silám momentálne najviac chýbajú. Na budúci rok má na výcvik záujemcov vyhradených 74.000 eur.

    Rozdiel oproti 31 dobrovoľníkom, ktorí v súčasnosti absolvujú dobrovoľnú vojenskú prípravu, je v tom, že do aktívnych záloh sa môžu prihlásiť iba tí, ktorí v minulosti absolvovali povinnú vojenskú službu alebo slúžili ako profesionálni vojaci. Minister predpokladá, že sa do aktívnych záloh budú hlásiť najmä tí druhí.

    Vybraní vojaci uzatvoria kontrakt na dva až päť rokov. Okrem ročnej odmeny vo výške 600 eur dostanú aj časť hodnostného platu za dni, ktoré absolvujú na cvičeniach, tiež výzbroj a výstroj. V zmysle zákona ich bude zamestnávateľ povinný na tieto účely uvoľniť, pričom mu štát refunduje ich mzdu a odvody. 

    - Reklama -