Dankovi „kamoši“: Riešili spolu biznis a bývali vedľa seba. Teraz si podávajú kľučku na ministerstve

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Vedúcim služobného úradu na ministerstve obrany bol do 17. augusta Jozef Hudák, ktorý býva v obci Miloslavov. V tej istej obci (kým sa nerozviedol) býval aj predseda parlamentu Danko. Hudáka v rezorte obrany nahradil Ján Hoľko, ktorý má dom taktiež v obci Miloslavov… len pár metrov od toho, kde v minulosti býval Danko.

    Danko s Hoľkom boli v roku 2007 spoločníci v rovnakej firme a v roku 2008 zase v spoločnosti S&D. Podľa internetového obchodného registra má Hoľko v S&D podiel dodnes. Do roku 2011 bol aj spolumajiteľom firmy Alfa VS. Tej šéfoval spolu s Alojzom Lorencom, posledným šéfom komunistickej ŠtB. Alfa VS spolupracovala aj s Pentou.

    Hoľko počas rokov aktívneho podnikania obchodoval aj so štátom, najmä počas druhej vlády Roberta Fica. Jeho spoločnosť Sofos podpísala v roku 2014 kšeft s ministerstvom práce na 3,7 milióna eur a dodatkom k zmluve z tohto roka ho navýšili na viac ako štyri milióny. Dodatok k zmluve Sofosu už nepodpisoval Ján Hoľko, ale jeho príbuzný Peter, ktorý býva vedľa ďalšieho domu Andreja Danka, opäť v Miloslavove.

    Sofosu sa v biznise so štátom podľa všetkého darí, pretože v roku 2014 podpísal rámcovú zmluvu za servery na 460-tisíc eur a dodáva služby štátnemu Transpetrolu, Všeobecnej zdravotnej poisťovni, Letovým prevádzkovým službám či štátnym nemocniciam. Hoľko sa po voľbách stal poradcom ministra Petra Gajdoša a mali ho vidieť, ako vstupuje do kancelárie jednej zo svojich firiem, s ktorou už v tom čase nemal mať formálne nič spoločné, keďže už oficiálne nepodniká.

    - Reklama -