Milosrdný Obama? Americký prezident zmiernil tresty niektorým odsúdeným

    0
    Barack Obama (Autor: SITA)

    Podľa poradcu Bieleho domu Neila Egglestona Obama už skoršie v auguste zmiernil tresty 214 federálnym väzňom. Spoločne s utorňajšími milosťami tak znížil tresty najvyššiemu počtu odsúdených za jediný mesiac zo všetkých prezidentov USA.

    Obama už dlho vyzýva na zrušenie prísnych trestov za drogové trestné činy s argumentom, že vedú k neprimeranému potrestaniu a väzenským trestom, nevídaným v iných rozvinutých krajinách.

    Zmiernenie trestov dokazuje snahu prezidenta uplatniť svoje právo na milosrdenstvo a dať jednotlivcom, ktorí si to zaslúžili, druhú šancu, zdôraznil Eggleston. A povedal, že Obama zmiernil tresty celkove 673 odsúdeným, čo je viac ako 10 prezidenti pred ním spolu. U vyše tretiny prípadov išlo o odsúdených na doživotné tresty.

    “Musíme si uvedomiť, že títo ľudia sú synovia, dcéry, rodičia a v mnohých prípadoch aj starí rodičia, ktorí urobili kroky smerom k rehabilitácii a zaslúžili si druhú šancu,” dodal Eggleston. “Sú to jednotlivci, ktorí dostali neprimerane tvrdé tresty na základe zastaraných zákonov  za spáchanie prevažne nenásilných drogových trestných činov,” citovala ho tlačová agentúra AP.

    - Reklama -