Poznám Donalda Trumpa. Vždy sa chcel stať prezidentom, odhaľuje známy harcovník z Ukrajiny

    0
    Gruzínsky exprezident Michail Saakašvili (Autor: SITA)

    V Spojených štátoch sa vám veľmi darilo, nepremýšľali ste o tom, že tam zostanete?

    „Žiť v Spojených štátoch som nikdy neplánoval. Navyše keď prišla revolúcia na Ukrajine, s radosťou som sa tam ihneď vydal. Bol som na Majdane, ale potom mi vláda Janukovyča zakázala pobyt v krajine; ocitol som sa na čiernej listine.

    „Ale viete, čo je zaujímavé? Práve včera som sa zhováral s jedným z hlavných poradcov prezidenta Obamu, ktorý mu pomáhal v čase jeho prvej prezidentskej kampane. Povedal mi o tom, aký ohromný význam pre celú kampaň mali v tom čase udalosti v Gruzínsku. Všetci tomu vraj venovali pozornosť, dokonca aj voliči. To isté sa deje aj teraz, len o trochu viac na západ, na Ukrajine. To znamená, že práve naše krajiny sú v centre svetového diania a majú ohromný vplyv na politické udalosti v USA. Práve preto som radšej tu; história sa píše u nás.

    Zdroj: YouTube/Vlad Skots

    „Som si istý tým, že ak by som v Spojených štátoch zostal, teraz by som bol už povýšený do pozície partnera v právnickej firme, pre ktorú som v New Yorku pracoval. Zarábal by som si dosť peňazí, ale žil by som nudným životom. Preferujem naozajstné výzvy.

    „Vo Washingtone som písal dizertačnú prácu na tému súvisiacu s medzinárodným právom. Potom som sa však musel vrátiť späť do Gruzínska, keď ma zvolili do parlamentu. Prácu som sľúbil dokončiť. Profesor mi nakoniec poradil, aby som tému zmenil a písal skôr o procese vytvárania nového štátu. Presne to bolo nakoniec niečo, čím som sa zaoberal v nasledujúcich rokoch. To isté teraz robíme aj na Ukrajine. Na svete nie je toľko ľudí, ktorí sa podieľali na vytváraní dvoch krajín. To nevymeníte ani za americký komfort, ani za peniaze.

    „Na Ukrajine je potrebné urobiť skutočne veľa zmien. Hlavné je podľa mňa zmeniť prístup, ktorý majú Ukrajinci k vláde. Je potrebné zmeniť celú politickú triedu, ktorá je zodpovedná za to, že sa Ukrajina stala najchudobnejšou krajinou v Európe.

    Kto z ukrajinských politikov by podľa vás mal ísť do väzenia, aby sa uľahčil boj s korupciou?

    „Keď som pracoval v Gruzínsku, mnohí politici museli niesť zodpovednosť za svoje činy. Pokiaľ však prispeli dostatočnou sumou do rozpočtu krajiny, nechali sme ich ísť. Naším cieľom nikdy nebolo všetkých prehreškárov masovo zatýkať. Naša filozofia bola takáto: nech vrátia všetko to, čo ukradli, a odídu od moci, aby sme o nich nikdy viac nepočuli.

    „Takmer všetci z prvých ôsmich či deviatich zadržaných boli z mojej politickej strany. Niektorých z nich som považoval za svojich priateľov. Počas revolúcie sa veľmi angažovali a potom zrejme usúdili, že im to dáva právo na to, robiť to isté, proti čomu sme sa vymedzovali.

    „Neočakávam, že by vysokopostavení ukrajinskí hodnostári teraz začali posielať ľudí do väzenia, to je dosť naivná predstava. Na druhej strane, bol vytvorený Národný protikorupčný úrad, kde pracuje veľa mladých ľudí. Na ukrajinské štandardy dostávajú celkom dosť peňazí a majú všetky potrebné právomoci.

    Spolu s Donaldom Trumpom ste prezentovali projekt Trump Tower Batumi. Dokázali ste si vtedy predstaviť, že by sa mohol stať prezidentom Spojených štátov? Aký ste z neho mali dojem?

    „Samozrejme, on vždy hovoril, že sa stane prezidentom. Sníval o tom a nehodlal sa svojho cieľa vzdať. Keď som sa vrátil z Gruzínska späť do Spojených štátov, zavolal mi a pozval si ma k sebe. Povedal mi, že už síce nie som prezident a niektorí ľudia mi preto zrejme prestanú volať, ale on to vraj bude robiť vždy. Keď sa navyše stanem prezidentom ja, budem ti volať ešte častejšie, povedal mi.

    „Má veľký talent, dobre rozumie tým problémom, ktoré ľudí trápia. Samozrejme, s ním však v mnohých veciach nesúhlasím, ako napríklad s tým, že nie je potrebné ďalej udržiavať NATO. Hovoril tiež o tom, že uzavrie dohodu s Putinom. Ja Putina poznám oveľa lepšie ako Trump. Sám som sa s Putinom pokúšal v minulosti dohovoriť, nájsť spoločný pohľad na rôzne témy. Môžem s úplnou istotou povedať, že je to absolútne nemožné. Rovnako tak, ako je nemožné dohovoriť sa s krokodílom na tom, že vás nezje.

    „Na Hillary Clintonovej sa mi páči, že má jasný a ostrý postoj voči Rusku a Putinovi, radikálnejší než Obama. Putin Clintonovú nenávidí. Stojí za tým hakerským útokom proti nej. Očakávam, že sa aj v budúcnosti ešte o niečo pokúsi.

    Kompletný rozhovor nájdete TU.

    - Reklama -