Zakázané a zrušené: 45 novín, 16 televízií, 15 časopisov, 23 rádií… Nie však v Rusku

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    „Turecko v posledných dňoch ešte zintenzívnilo bitku s nepriateľskými médiami. Ľudskoprávne organizácie sa búria proti vládnym nariadeniam, ktoré z Turecka urobili svetového lídra vo väznení novinárov,“ píše Guardian.


    Od vyhlásenia zvláštneho stavu bolo na nepohodlných novinárov vydaných vyše 100 zatykačov. Podľa nezávislej novinárskej platformy P24 bolo od minulého mesiaca uväznených už 48 osôb.

    Ďalších 2 308 zamestnancov mediálnych organizácií a novinárov, niektorí z nich údajne pracujúci pre klerika Fethullaha Gülena, ktorého turecká vláda obviňuje z organizácie pokusu o prevrat, prišlo o prácu.

    Stovky vládou vydaných novinárskych akreditácií boli zrušené a neznámemu počtu novinárov bola zrušená platnosť cestovného pasu, čím bolo zaistené, že neopustia Turecko.

    Turecká vláda trvá na tom, že všetky tieto opatrenia sú nevyhnutné z bezpečnostných dôvodov. Novinárov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v tureckých väzniciach, vraj vyšetrujú pre možnú účasť v nelegálnych aktivitách.

    S takýmto tvrdením však ani trochu nesúhlasia zástupcovia ľudskoprávnych skupín v Turecku. „Jedným z najväčších problémov Turecka je príliš blízke spojenie medzi súdnou a výkonnou mocou, čo nevyhnutne škodí slobode slova,“ uviedol zástupca Reportérov bez hraníc v Turecku Erol Önderoglu.

    „Teraz môže vláda súdy úplne obísť, čo vedie ešte k horším podmienkam pre novinárov. Turecko sa znovu ocitlo na čele rebríčkov krajín s najhrubším porušovaním slobody slova,“ dodal Önderoglu.

    Dôvera v turecký súdny systém sa ocitla na bezprecedentne nízkej hranici. Dôkazom toho je počínanie teraz už bývalého šéfredaktora tureckého denníka Cumhuriyet Cana Dundara, ktorý na začiatku tohto mesiaca oznámil svoju rezignáciu. Uviedol, že už nemá dôveru v turecké súdy a v ich ochotu akceptovať jeho odvolanie potom, čo bol v máji tohto roka odsúdený za odhaľovanie štátnych tajomstiev. Dundar sa rozhodol Turecko opustiť.

    O deň neskôr istanbulský súd nariadil „dočasné prerušenie aktivity kurdskému denníku Özgür Gunda, ktorý podľa súdu slúži ako „de facto mediálna platforma“ ilegálnej Strany kurdských pracujúcich (PKK).


    - Reklama -