Obrat v Turecku. Krajina zrušila policajtkám zákaz nosenia tradičných šatiek

    0
    Ilustračné foto: turecká vlajka (Autor: Archív)

    Policajtky smú podľa tohto nariadenia pod svojimi čiapkami a baretmi nosiť tradičné islamské šatky pod podmienkou, že budú rovnakej farby ako uniformy a nebudú mať vzor.

    Zákaz nosenia šatiek vo verejnej službe a na univerzitách vstúpil do platnosti po vojenskom prevrate v roku 1980. Tureckí sekularisti totiž považovali zahaľovanie hláv žien za symbol náboženského konzervatizmu v Turecku, ktoré je oficiálne sekulárnym štátom.

    Vládnuca proislamská Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) presadzovala zrušenie tohto nariadenia už dlhodobo. Zákaz nosenia šatiek na tureckých univerzitách úrady zrušili v roku 2010, pre štátnu službu s výnimkou polície, armády a súdov sa tak stalo v roku 2013.

    Šatku, ktorá je tradičnou súčasťou oblečenia časti tureckých žien – najmä na vidieku, sekulárna časť tureckej spoločnosti vníma ako symbol politizácie islamu a ohrozenia podstaty republikánskej identity tureckého štátu. AKP však tvrdí, že zákaz jej nosenia bol v rozpore so slobodou náboženského vyznania. Agentúra AP v tejto súvislosti napísala, že šatku na hlave nosí na verejnosti väčšina tureckých žien.

    - Reklama -