Česká ekonómka spísala dôležité poznatky k brexitu

    0

    Finančný trh v Británii neskolaboval. Investori z neho neutekajú. Záujem o britské dlhopisy rastie. Aj ceny dlhopisov teda rastú. Akciový index FTSE 100 sa skutočne krátko po zverejnení výsledku referenda prepadol z 6 300 bodov na 5 800. Vtedy to európski politici brali ako dôkaz tragédie a hneď vyčíslili, akú mnohobiliónovú stratu si hlúpi Briti odhlasovali. A kde je index dnes? Na 6 873 bodoch – tam, kde bol naposledy v júni 2015! Napriek celej antikampani investori masovo nakoniec prejavili v britský akciový trh dôveru, nie nedôveru, píše Šichtařová.

    Celý text je TU.

    Lenže mnoho ľudí si dalo na oči klapky, do uší štuple a tvrdia, čo hrozné brexit už priniesol a ešte prinesie. „Napríklad tento týždeň jeden europoslanec nelenil a pustil sa do nás, že si vymýšľame, keď tvrdíme, že Európska komisia brexitom strašila a že sa navyše o stave britskej ekonomiky po referende ešte nič nepotvrdilo,“ píše ďalej Šichtařová.

    Štatistiky ukazujú niečo iné

    Poukázala na slová predsedu Európskej komisie J.-C. Junckera, že „dezertéri nebudú vítaní s otvorenou náručou“ a že s nimi „nebude rokovať v rukavičkách“. Pamätá si aj slová z Európskeho parlamentu, ako Británia zaplače nad ziskom a ako jej akciový trh bude spočítavať ohromné straty.

    Šichtařová uvádza, že teraz je k dispozícii množstvo poreferendovských štatistík, ktoré ukazujú niečo úplne iné. „Tak napríklad britský priemysel hlási, že augustové objednávky v priemysle sú za prvých 23 dní najvyššie za posledné dva roky. Jednoznačne tu pomáha slabšia libra. Táto ´prepadajúca sa libra´, vďaka ktorej mali Briti ´spočítavať straty´, v skutočnosti britskú ekonomiku prudko nakopla k väčšiemu výkonu. Úplne logicky – lebo Britom zaručila väčšiu konkurencieschopnosť,“ vysvetľuje Šichtařová s tým, že Briti tak majú viac práce. V najbližších troch mesiacoch preto britský priemysel zrejme ožije. „Nie, to naozaj nevyzerá ako predzvesť sľubovanej britskej recesie,“ podotýka Šichtařová.

    Nič, čo by veštilo sľubovanú britskú recesiu

    Poukazuje tiež, ako sa ešte koncom mája panikárilo, že v Británii zamrzol trh s nehnuteľnosťami. Strašilo sa, ako sa po odhlasovaní brexitu realitný trh zrúti. „A dnes? Tento týždeň zverejnené čísla hovoria, že rezervácie kúpy nehnuteľností medziročne v júli vyskočili o 17 %! Logicky, lebo neistota je preč, všetci už vedia, ktorý z variantov nastal. A istota obchodu svedčí. A k tomu slabá libra pomáha aj medzinárodnému obchodu – aj tomu s nehnuteľnosťami. Opäť žiadna tragédia. Opäť nič, čo by malo veštiť onú sľubovanú britskú recesiu,“ píše Šichtařová.

    Rovnako tak maloobchod po hlasovaní prekonal očakávania. Tržby britských obchodných reťazcov rastú najrýchlejšie od marca. Žiadna tragédia sa nekoná. Počet ľudí žiadajúcich o podporu v nezamestnanosti poklesol, avizované prepúšťanie zatiaľ neprišlo a je otázkou, či vôbec príde. „Trebárs taký Amazon tento týždeň oznámil, že v Británii v roku 2017 vytvorí 1 500 nových miest. Brexit mu napodiv neprekáža. Takže žiadne avizované odchody firiem, žiadne avizované sťahovanie kapitálu. Pravda, možno niektoré britské banky ešte budú hromadne prepúšťať; lenže to akosi robili aj pred hlasovaním, také sú jednoducho časy v európskom bankovníctve a fázy hospodárskeho cyklu,“ uvádza Šichtařová. Vrátila sa ešte k britskej libre, ktorá vraj už prekonala svoje dno a silnie.

    - Reklama -