Falošné pasy, radikalizovanie utečencov v Grécku, veľké útoky ako v Paríži. Z Europolu prišla varovná správa

    0
    Zástava Veľkej Británie nad budovou parlamentu v Londýne (Autor: SITA)

    Podľa Európskeho policajného úradu (Europol) sa tento týždeň prevalilo, že IS vo veľkom posielal do gréckych utečeneckých táborov falošné pasy, aby umožnil svojim bojovníkom cestovať po Európe s “čistými” dokumentmi, tvrdí Daily Mail. Riaditeľ Europolu Rob Wainwright pre britský denník London Evening Standard uviedol, že teroristické skupiny sa rozhodli prijať “strategické rozhodnutie” a posielať islamistických fanatikov útočiť na európskom kontinente, a to s nádejou, že to odvedie pozornosť od bojov na ich vlastnom území. Wainwright tiež prezradil, že sa bojovníci IS vydávajú za utečencov, aj keď v takom prípade ide len o malé množstvo z celkového počtu imigrantov.

    Daily Mail tu pripomína dvoch “utečencov”, ktorí minulý rok pricestovali cez Grécko do Európy s falošnými sýrskymi pasmi a v novembri 2015 sa podieľali na krvavých teroristických útokoch v Paríži, pri ktorých bolo zabitých 129 ľudí a takmer štyri stovky boli zranené.

    V súvislosti s utečeneckými tábormi v Grécku a na Balkáne sa tiež objavili správy, že sa vodcovia IS snažia tamojších migrantov zradikalizovať. Na základe práve prebiehajúceho vyšetrovania riaditeľ Europolu varoval, že sa veľké útoky podobné tým v Paríži môžu opakovať.

    - Reklama -