Opozícia sú primitívni krikľúni a Juncker šéfom mafie. Urbáni kritikou nešetril

0
Milan Urbáni (Autor: Archív: MU)

Čomu sa aktuálne venujete?

Nikdy som v živote nemal jedno zamestnanie alebo jeden záujem. Intenzívne som sa vrátil k medicíne. Dva dni v týždni ambulujem vo svojej ambulancii, pomáham pacientkam a cítim sa tam veľmi dobre. Venujem sa rôznym developerským aktivitám. Postavili sme DL kliniku v Banskej Bystrici, jednodňovú chirurgiu s dvoma operačnými sálami, zariadili sme, aby Banská Bystrica mala v tejto budove centrum pre reprodukčnú medicínu, čomu sa ja veľmi teším, lebo to v Banskej Bystrici chýbalo. Staviame aj nejaké väčšie projekty. Venujem sa športu, rodine, nenudím sa. A, samozrejme, je tu aj moje hobby – venujem sa naďalej politickej práci.

V rámci vašej Strany moderného Slovenska?

Presne tak, som predsedom Strany moderného Slovenska (SMS). Boli sme v parlamentných voľbách, ale naším hlavným cieľom je ísť do volieb do VÚC. Rokujeme s inými spriatelenými stranami. Málo sa o tom vie, ale v minulých voľbách sme mali dvoch županov v koalícii. Dostali sme 45-tisíc hlasov z celkových 800-tisíc hlasov, čo bolo viac ako päť percent. To pokladám za veľmi dobrý výsledok, ktorý teraz chceme ešte zlepšiť. Chceme mať viac poslancov, do viacerých krajov chceme postaviť županov. Stretávame sa a pripravujeme voľby, ktoré budú v roku 2017 do vyšších územných celkov.

Prečo by vás mal človek voliť?

Strana moderného Slovenska má jeden atribút, ktorý nemá žiadna iná politická strana. Chceme, aby boli elektronické voľby, vďaka ktorým budú môcť ľudia hlasovať aj zo zahraničia. Chceme tiež elektronické referendum pri vážnych otázkach v štáte, ktoré by fungovalo cez smsky alebo internet. Ľudia by dali tipy pre vládu, parlament, eventuálne pre prezidenta o tom, ako sa postaviť vážnym otázkam v štáte. Teraz totiž nerozhodujú občania, rozhoduje 150 zvolených ľudí, ktorí veľakrát nevyjdú a potom ten parlament je taký, ako sme videli, a teraz je najhorší, ako kedy existoval.

Voličská účasť vo voľbách býva nízka. Záujem o politiku na Slovensku je tiež neveľký. Neskončilo by to tak, že by v takýchto voľbách hlasovalo len štyri až päť percent Slovákov?

Normálne voľby by existovali fyzicky, ale popri týchto voľbách bude možnosť hlasovať aj elektronicky. Tým pádom by sa zvýšila účasť z momentálnych 50 – 60 percent možnože aj na 80 – 90 percent. Veľa ľudí nejde hlasovať z rôznych dôvodov. A nie je pravda, že ľudia nemajú záujem o politiku. Každý má záujem o politiku, lebo má záujem o život. A život je politika.

K normálnemu hlasovaniu by sa teda pridalo ešte elektronické…

Áno a pri dôležitých otázkach by bolo elektronické referendum. Ľudia odpovedia, čo chcú. Napríklad, kedy by sa malo ísť do penzie. V 65 rokoch? V 70 rokoch? Má sa platiť za vysoké školy? Či má byť jedna poisťovňa a podobne. Bolo by to rýchle a lacné elektronické referendum. Jedno také referendum stojí u nás 10 až 15 miliónov eur. Toto by stálo pártisíc eur a hneď vy sa vedelo, aký majú ľudia názor.

Takže trochu taký švajčiarsky model, len elektronický…

Také niečo. Ale toto by bolo elektronické, lacné a informatívne. Nie ako doteraz, že sa tu háda pár politikov či tak, alebo onak. Skupiny podplácajú. Lobuje sa. To nie je fér. Lepšie je, keď občan rozhodne. Inak nebude nikde demokracia. A navrhujem to aj pre Európu.

Je toto spôsob, akým docieliť, aby na Slovensku nevládli oligarchovia?

Aby nevládli oligarchovia, na to treba spraviť lepšie zákony. Sú tu zákony, ktoré dovoľujú offshory (spoločnosti sídliace mimo domicil majiteľa, spravidla v daňových rajoch – pozn. redakcie) a nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Je tu pán Juncker, ktorý je šéf mafie v Luxemburgu, najväčším offshore štátom v Európe a on je predsedom Európskej komisie!? Prosím vás pekne, veď toto treba odstrániť! Treba odstrániť oligarchov, zabrániť offshorom a zriadiť riadne daňové kontroly a elektronické obstarávanie, ktoré sa už začína trošku prejavovať, ale stále sa dá obhádzať. Nemôžeme dovoliť, aby oligarchovia zasahovali, aby sa stávali ´Váhostavy´, aby sa stávali také veci, že malí živnostníci nedostanú zaplatené. Aj na to máme vypracovaný systém, podľa ktorého by každý subdodávateľ dostával priamo platby a nie cez nadriadené firmy.

Kto je v súčasnej politike podľa vás najviac napojený na oligarchov?

Oligarchovia sú taká zvláštna partia. Oni sú vždy pri tom, kto vládne (smiech). Najlepšie sa zarába na štáte. Nech si zarábajú zo svojej práce a nie zo štátu. Zákazky od štátu sú najbezpečnejšie, najistejšie a najviac sa v nich klame. Najviac sa nadhodnocujú ceny a vytvára sa priestor pre oligarchov. Tí potom určujú politiku a vytváranie zákonov. Tam chce zasiahnuť SMS tak, aby občania zasahovali priamo do týchto zákonov.

Ako vnímate kauzu Bašternák a protivládne protesty opozície?

Prosím vás pekne, toto v parlamente nie je opozícia. To sú zbytoční krikľúni, ktorí neprichádzajú s ničím konštruktívnym. Čo sa týka Bašternáka… Máme orgány činné v trestnom konaní, ktoré by to mali vysvetliť a dať tomu záver. Ja sa k tomu neviem vyjadriť, nepoznám detaily. Ale čo sa tu teraz deje… Lipšic a ten krikľúň Matovič, to je neuznávam. Rovnako neuznávam, keď Fico pred voľbami vykrikoval, že Matovič je podvodník a nič sa mu nedokázalo. U starej mamy na povale ukázal nejaké papiere, to je výsmech. Toto nie je právny štát. Keď bude, tak nebude problém a zákon bude platiť pre každého rovnako. Tieto vykrikovačky opozície sú na smiech. Som strašne rád, že nie som v parlamente.

Vedeli by ste si predstaviť, že by ste dali hlas niekomu zo súčasných parlamentných politikov? Je vám tam niekto blízky?

Ja volím svoju stranu, ale momentálne či chcete, či nie, najviac komunikatívni sú niektorí ľudia zo Smeru, ktorým by som dal hlas. Smer v podstate nemal zlú politiku, len to nedotiahol do dobrého konca. Situácia je, aká je. Momentálne ja a naša strana nemá nepriateľov. Hľadáme priateľov, ale takých, s ktorými sa dá produktívne pre progres Slovenska robiť. No teraz, žiaľbohu, je strašne málo takých ľudí. Zoberte si konkrétny program rozvoja Slovenska, kde ste ho videli? Kto ho napísal z týchto strán, ktoré sú tam. Sú to obyčajní krikľúni a primitívni konflikťáci! Toto nie je politika. Skrátka, treba tu spraviť poriadok!

Chybou je, že ľudia nepoznajú programy, volia takéto strany. Preto treba to elektronické referendum, nech sa zapoja priamo ľudia! Teraz nadávajú na Fica, na kadekoho. Zapoj sa do politiky a ukáž, čo vieš! Záujem o politiku je, ale iba ju kritizovať. Prines niečo pozitívne! Matovič a títo krikľúni, to nie je opozícia. Ja som zažil pár opozícií, aj ja som bol v opozícii, ale to sme pracovali trošku ináč. Veď oni s ničím neprišli. Bašternák… Vyťahujú tieto pletky. Veď dobre, aj to treba riešiť, ale nielen to!

Celkom pozitívne ste hodnotili Smer. Kto je vám tam blízky?

Mne nie je nikto blízky. Väčšinou nemám výhrady voči nikomu zo Smeru od Fica dole. Mám tam celkom dobrých kamarátov. Nemám problém s Ficom, s Pellegrinim z Bystrice, s Laššákovou z Bystrice, nemám problém s Vážnym, s ministrom kultúry. Skrátka, ja nemám problém s nikým, len niektorí sú mi bližší s ich politikou. Prejavy niektorých sa mi páčia viac a niektorých menej.

Ste ešte v kontakte s Vladimírom Mečiarom?

Tu jedno veľké ticho a neodpovedám. K tomu sa už nevyjadrujem.

- Reklama -