Konečne spravodlivosť? Jakeš a Štrougal pôjdu pred nemecký súd. Pre vraždenie na hraniciach

    0
    Miloš Jakeš (Autor: Hans Štembera)

    Platforma sa podľa nej 18. augusta obrátila s pomocou berlínskej advokátskej kancelárie na nemeckého žalobcu Petera Franka preto, že v Česku okrem štyroch radových pohraničníkov nebol nikto za usmrtenie emigrantov potrestaný. Akékoľvek snahy o potrestanie zodpovedných činiteľov minulého režimu za zločiny proti ľudskosti neboli úspešné a preto platforma podľa Winkelmannovej zvolila nemeckú cestu a podala trestné oznámenie za vraždu – zabíjanie z nízkych pohnútok.

    Konrad Menz z advokátskej kancelárie uviedol, že podľa nemeckej judikatúry ide o nepremlčateľné trestné činy. Upozornil, že podľa verdiktu Spolkového súdneho dvora zodpovednosť za ne nesú všetci, ktorí sa na nich podieľali. Oznámenie sa vzťahuje len na žijúcich páchateľov, medzi ktorých patria hlavne pohraničníci a ich velitelia.

    Oznámenie sa týka okrem iného aj smrti východonemeckého utečenca Hartmuta Tautza, ktorého pred 30 rokmi na hranici pri Bratislave roztrhali dva psy pohraničníkov. Jeho matka Christa Bruniesová uviedla, že bol potrestaný za svoju odvahu. “Napriek tomu si myslím, že jeho smrť nebola zbytočná, svojím činom prispel ku znovuzjednoteniu Nemecka,” uviedla. Za jeho smrť nikoho nepotrestali.

    V Čechách skutky premlčali

    Ďalšou z obetí je Richard Schlenz, ktorému sa v roku 1967 podarilo preplávať Dunaj pri Devíne a český pohraničník Jozef Mlčoušek ho zastrelil až na rakúskom brehu. Mlčoušeka brnenský krajský súd pred desiatimi rokmi odsúdil na tri roky väzenia s päťročnou podmienkou.

    Gerharda Schmidta zastrelili na Tachovsku, keď sa s manželkou a tromi deťmi pokúsil utiecť do Bavorska. Pohraničníci boli za jeho zabitie odmenení, odsúdený nebol nikto. Kurt Hoffmeister bol zastrelený v domažlickom regióne v Čechách pohraničníkom Andrejom Tereljiom, ktorý bol najprv odsúdený na podmienečný trest 14 mesiacov väzenia, ale pred desiatimi rokmi Krajským súdom v Plzni oslobodený s tým, že jeho čin bol premlčaný.

    Piatou obeťou je Johann Dick z Bavorska, ktorý bol v roku 1986 pri pátraní ôsmich pohraničníkov po poľských utečencoch zastrelený na nemeckom území, odtiahnutý na české a zomrel pri prevoze do nemocnice. Pre jeho zabitie odsúdili pohraničníka Pavla Čadu na nepodmienečný trest troch rokov väzenia, Vrchný súd v Prahe ho ale v roku 2001 oslobodil.

    Pohlavári KSČ

    Miloš Jakeš bol niekdajší vedúci predstaviteľ bývalej štátostrany, dlhoročný funkcionár KSČ, jej generálny tajomník v rokoch 1987 – 1989.

    Lubomír Štrougal, niekdajší minister vnútra (1961 – 1965) a neskôr československý premiér (1970 – 1988).

    Peter Colotka, bývalý predseda Federálneho zhromaždenia, dlhoročný predseda slovenskej vlády z rokov 1969 – 1988.

    - Reklama -