Čo keby v Bruseli vybuchla atómovka? Veľmi, veľmi zlá správa pre Junckera

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    “V prípade jadrového útoku Jean-Claude Juncker a jeho tím európskych komisárov nebude môcť nájsť útočisko v špeciálnom úkryte,” uviedla tento týždeň Európska komisia. Špeciálne jadrové kryty pre komisárov totiž neexistujú.

    Viceprezidentka Európskej komisie pre rozpočet a ľudské zdroje Kristalina Georgievová nedávno zodpovedala na otázku dánskeho europoslanca Jorna Dohrmanna, ktorého zaujímalo, ako sú na tom protiatómové kryty pre zamestnancov komisie. Jej odpoveď ho zrejme nepotešila.

    Komisia sa rovnako ako mnohí iní riadi systémom včasného varovania ARGUS, ktorý zahŕňa veľké množstvo systémových procesov, nielen tých komisných. “Tiež umožňuje komisii zabezpečiť rýchlu, koordinovanú a efektívnu reakciu, vrátane inštruktáže a vedenia o tom, čo robiť v prípade vzniknutej krízy,” povedala podľa Politico Georgievová.

    Belgicko pritom už v apríli zaviedlo bezpečnostné opatrenia, v rámci ktorých dostávajú všetci občania jódové tablety, ktoré v prípade jadrového nebezpečenstva znižujú negatívne následky radiácie na štítnu žľazu a predchádzajú tak možnosti vzniku rakoviny. Tieto tablety by mal dostať každý, kto žije v okruhu sto kilometrov od jadrovej elektrárne. Vo výsledku by tak každý Belgičan mal mať prísun jódových tabliet, lebo je nutné vziať do úvahy aj tie elektrárne, ktoré sa nachádzajú vo Francúzsku či Holandsku.

    - Reklama -